Ian 082013
 
lentile optica

Optica înseamnă mai mult decât a face lentile bune şi cuprinde, printre altele, studiul fotografiilor, razele laser şi holografia.

Lumina are un impact imens asupra vieţii noastre cotidiene. Trecerea ei dintr-un mediu în altul se numeşte refracţie. Atunci când o rază de lumină loveşte interfaţa dintre medii sub un unghi, ea îşi schimbă direcţia.

Datorită refracţiei, o prismă poate face ca lumina albă să se descompună în culorile care o alcătuiesc. Acest lucru explică cum refractă picăturile de apă din atmosferă lumina soarelui, fiind percepute ca apariţii multicolore numite curcubee.

Spatul de Islanda

Spatul de Islanda este un cristal de calcit birefringent. Lumina nepolarizată
se descompune in două raze polarizate, formând două imagini.

Mărirea şi inversarea
O lentilă convexă (lupă) poate face ca un fascicul de raze de lumină paralele să se unească într-un focar. Distanţa dintre focar şi lentilă se numeşte distanţă focală. Efectul poate fi folosit pentru a crea imagini mărite ale unui obiect de dimensiuni mici sau o imagine mică, inversată, a unui obiect mare.

Lentilele convexe au două suprafeţe convexe. Lentilele cu suprafeţe concave produc divergenţa razelor de lumină şi creează imagini mai mici decât obiectul. Aparatele de fotografiat, telescoapele şi microscoapele folosesc mai multe lentile pentru a crea imaginile dorite. Aparatelede fotografiat micşorează obiectele, în timp ce microscoapele şi telescoapele le măresc de mai multe ori.

lentille

Lentilele, cum este lupa din imagine, colectează sau dispersează lumina. Această
proprietate este folosită la fabricarea microscoapelor, binoclurilor şi ochelarilor.

Dualitatea undă-particulă a luminii

Potrivit opticii geometrice, lumina este alcătuită din raze singulare care se propagă în linie dreaptă până când se refractă la intrarea într-un nou mediu. în optica ondulatorie, sunt luate în considerare lungimile de undă ale luminii de culori diferite şi proprietăţile undelor luminoase. Lumina este considerată o undă electromagnetică ce constă din câmpuri electrice şi magnetice care vibrează în spaţiu. Diferenţa dintre lumină, microunde şi unde radio o constituie lungimea de undă.

Lumina este emisă de electronii unui atom atunci când atomii tree de pe un nivel superior de energie pe unui inferior. La fiecare astfel de tranziţie este emis un foton (particulă de lumină). Fotonii sunt emişi şi atunci când un electron decelerează rapid. Razele X sunt create atunci când o ţintă este bombardată cu electroni într-un tub cu raze X. întrebarea, la care nu s-a găsit răspuns, e dacă lumina este alcătuită din unde sau dinparticule? Existenţa paralelă a celor două teorii este numită dualitatea undă-particulă a luminii.

Lumina polarizată, razele laser şi hologramele

Câmpul electric şi eel magnetic vibrează într-un plan perpendicular pe direcţia de propagare. In lumina polarizată, cele două câmpuri vibrează într-o singură direcţie. Un ecran polarizant este alcătuit din molecule menite să permită trecerea luminii care are o anumită polaritate. Polarizatoarele sunt folosite pentru ecranele LCD (p. 182,193). Razele laser sunt în mare parte alcătuite din lumină polarizată cu o intensitate foarte mare. Din domeniul opticii sunt şi hologramele, care folosesc interferenţa dintre razele de lumină pentru a genera imagini tridimensionale.

 

Citește și:  De ce este cerul albastru .

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>