Mar 282013
 
messerAerul atmosferic contine 21% oxigen (O2), aproape 78% azot (N2) si 1% gaze inerte. Oxigenul se obtine prin disocierea aerului in diferite componente. Aerul purificat este comprimat la 200 bari si apoi racit. Lichidul obtinut provoaca o presiune redusa. Lichidul de aer este separate in oxigen si azot prin distilare. Prin aceasta metoda se obtine oxigen cu puritate de 99.7%Oxigenul este un gaz fara culoare, netoxic, inodor si insipid. Oxigenul se livreaza in butelii singulare, baterii de butelii sau, in stare lichida, in cisterne.

Depozitarea in butelii
In buteliile de oxygen, acesta este comprimat in stare gazoasa. Continutul unei butelii (la 1 atm presiune ambianta) poate fi calculat cu urmatoarea formula:
Continut [ L ] = Presiune [ bar ] • Volum butelie [ L ]

Buteliile contin oxigen la 200 bari, la un volum de 50l, adica aproximativ 10.000litri (la presiune atmosferica). Un nou tip de butelie de 300 bari contine 15.000 litri (la presiune atmosferica).
Continutul unei butelii se poate verifica prin afisajul unui manometru de la regulatorul de gaz. Nu este utilizata cantarirea. (Vezi marcarea culorii la buteliile de oxigen)

depozitarea

Alimentarea cu oxigen prin intermediul carburatorului rece

Cel mai economic mod de stocare a oxigenului este prin lichefiere. Oxigenul lichid depozitat in tancuri de presiune mobile sau stationare, este condus la un sistem de evaporare. Energia mediului ambiant este suficienta pentru a asigura vaporizarea oxigenului lichid.

Exista instalatii de stocare a oxigenului cu capacitate de pana la 25.000m3.

oxigen

Robinet – Oprirea oxigenului este facuta in stare lichida.O cantitate mica de oxigen lichid produce o cantitate mare de oxigen in stare gazoasa.

Vaporizator de aer – Aici oxigenul lichid se evapora. Echivalentul unui litru de oxigen in stare lichida este de 1000 litri de oxigen in stare gazoasa. Astfel o cantitate mica de oxigen lichid este necesara pentru producerea unei cantitati mari de oxigen gazos in vaporizator.

Tanc de presiune – Vasul de presiune este izolat printr-un flux de vid orientat spre peretele exterior. Oxigenul este criogenat. Apare un echilibru intre starea lichida si cea gazoasa.
Prin comparatie, intr-un cilindru de gaz de 200 bar se poate comprima un volum de gaz de cinci ori mai mare. Deasemenea, in contrast, intr-o butelie de 300 bar se poate depozita un volum de numai trei ori mai mare.

Limite de explozii pentru diferite gaze combustibile

Sunt date diferite concetratii de gaze combustibile in amestec cu aerul sau oxigenul pur. Relatia de amestec merge de la stanga spre dreapta, respective de la 0% la 100%.
Zonele marcate arata concentratia (procentul de gaz in aer sau oxigen pur). Dupa aprindere in aceasta zona se produce explozia.

Acetilena – In special, in cazul acetilenei pericolul de compustie este deja crescut (incepand de la 2.4 %) C2H2-particule aer sau oxigen.

Propan – Pentru propan zona de explozie este de la 2 % la 10 %. Asadar propanul este relativ sigur ca si combustibil.

concentratii

Dispozitive de siguranta

Sistemele de furnizare a acetilenei sunt asigurate cu dispozitive de siguranta. Aceste mijloace de siguranta pot fi:
Sa evite patrunderea aerului sau oxigenului in sistem
Sa protejeze de intoarcerea flacarii in sistemele sub presiune
Se pot vedea cateva dispozitive de siguranta ce se pot instala la sudarea dupa regulatoarele de presiune (vezi pagina urmatoare).

Blocare curgere prin controlul temperaturiiBlocare flacara(metal sintetizat)

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>