Iul 252013
 
tipuri de arc

Reglarea ΔI si Reglarea DU

Reglarea ΔI (denumita si reglare interna) este utilizata la sudarea cu sarme subtiri (Ø < 3 mm). Pentru aceasta sunt necesare surse de putere cu caracteristici aproape orizontale, viteza de avans a sarmei fiind constanta ( dar, ajustabila).

Caracteristica surseiDaca se produce o modificare a lungimii arcului, are loc o ajustare de la sine (autoreglare), datorita schimbarii curentului de sudare.
O crestere a lungimii arcului larc1 are ca efect o deplasare a punctului de funtionare (1) cu o scadere a curentului de sudare cu-Δcare conduce la o scadere a vitezei de depunere a lungimii sarmei. Ca si consecinta, lungimea initiala a arcului in punctul de functionare (0) se restabileste.
In cazul unei scurtari a lungimii arcului la larc2, t, curentul de sudare creste cu +Δceea este asociat cu o crestere a ratei de depunere. La fel, arcul revine la lungimea initiala(larc 0).
Calitatea acestei reglari depinde de comportarea dinamica a sursei de sudare.

Reglarea ΔU-(reglarea externa) se aplica in principal pentru sudarea cu sarme sau benzi cu sectiune mare (peste 7 mm²).
Sunt necesare surse de curent cu caracteristici abrupt cazatoare. Viteza de avans a electrodului fuzibil este controlata independent de tensiunea arcului. O modificare a lungimii arcului Iarc 0, fata de punctul de functionare initial (0) conduce, datorita pantei abrupt cazatoare a caracteristicii sursei, la o modificarea a tensiunii de sudare ΔUw care, la randul ei, produce o modificare a vitezei de avans a sarmei. Ca urmare, o crestere a lungimii arcului Caracteristica sursei de putere.Intensitate.(Iarc 1 > Iarc 0) are ca efect o deplasare a punctului de functionare la punctul (1), ceea ce este inseamna o crestere a tensiunii de +ΔUw si o crestere a vitezei sarmei. Dupa un timp scurt, arcul revine la lungimea initiala Iarc 0.
In diagrama schematica s-a ales principiul simplu al controlului direct. Calitatea reglarii depinde de constanta de timp a sistemului de alimentare cu sarma, coroborata cu marimea pantei caracteristicii sursei.

Sursele de sudare sunt comparate prin intermediul tipului caracteristicilor standardizate dependente de proces.

Tensiuni standardizate de operare pentruTensiunea de sudare V
A: Caracteristica cazatoare
U = 20 + 0,04 I for ≤ 600 A
U = 44 for I ≥ 600 A

B: Caracteristica rigida
U = 14 + 0,05 I for I ≤ 600 A
U = 44 for I ≥ 600 A

C: Sudare WIG
U = 10 + 0,04 I for I ≤ 600 A
U = 34 for I ≥ 600 A

 

 

*Toate articolele de la sectiunea Ingineria Sudarii sunt utile in promovarea examenului IWE/IWI            ISIM Timisoara

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>