Feb 222013
 
inoxDupa norma europeana EN 10200, otelul inoxidabil este un aliaj de fier, crom si carbon, cu mai mult de 10,5%Cr si mai putin de 1,2%C.

•  austenitice si superaustenitice: contin maxim 0,15% carbon, minim 16% crom si suficient nichel si/sau mangan pentru a stabiliza structura austenitica; adaugarea de nichel in otelurile inoxidabile imbunatateste deformabiIitatea si sudabilitatea acestora; un adaos de 8…12% nichel permite inox-ului sa fie laminat, presat, ambutisat si creste si rezistenta la coroziune;

•    feritice: contin 10,5….18% crom §i aprox. 0,05% carbon;

•    martensitice: contin aprox. 13% crom §i procente ridicate de carbon (chiar peste 1%); sunt cele mai ieftine oteluri inox, dar sunt greu deformabile si sudabile;

•    duplex: au continut extrem de inalt de crom (peste 22%) si aprox. 3% molibden; rezista in mediile cele mai corozive;

•    durificabile prin precipitare: contin ca element de aliere cuprul (care imbunatateste rezistenta la acizi) si niobiu (care reduce coroziunea in zona sudurilor); sunt inox- uri scumpe, au costuri ridicate de prelucrare, dar combina rezistenta remarcabila la coroziune a otelurilor austenitice cu proprietatile mecanice excelente ale otelurilor martensitice.

 

 

 

Avantajele si dezavantajele diferitelor tipuri de oteluri inoxidabile

Tipul otelurilor inoxidabile

Avantaje Dezavantaje Exemple EN (AISI)

Austenitice

Cele mai utilizate, rezistenta buna la

coroziune, rezistenta in conditii criogenice, deformabilitate excelenta, sudabilitate buna

Ecruisarea poate limita deformabilitatea, rezistenta scazuta la coroziuneaprin oboseala

1.4301(304) 1.4401 (316)

Feritice

Cost scazut, deformabilitate buna

Rezistenta la coroziune si deformabilitate mai scazuta decat inox-urile austenitice

1.4016(430) 1.4749 (446)

Martensitice

Duritate si rezistenta mecanicar idicata, durifi abile prin tratament termic, cost scazut

Rezistenta la coroziune limitata in comparatie cu otelurile austenitice, deformabilitate limitata in comparatie cu otelurile feritice, sudabilitate cazuta

1.4021 (420) 1.4057(431)

Duplex

Rezistenta excelenta la coroziune, rezistenta ridicata la coroziunea prin boseala,rezistenta mecanica buna in stare calita

Gama de temperaturi in care pot fi utilizate este mai restransa decat in cazul otelurilor inox austenitice

1.4501 1.4462

Durificabile prin precipitare

Durificabile prin tratament termic, rezistenta la coroziune mai buna decat martensiticele

Greu disponibile, scumpe, rezistenta la coroziune,deformabilitate si sudabilitate restranse in comparatie cu otelurile austenitice

1.4542(630) 1.4568 (631)

 

Indicatii de utilizare oteluri inoxidabile

Cerinta Tipul de otel inoxidabil ce poate fi selectat
Rezistenta a coroziune Selectia depinde de mediul in care produsul va functiona
Rezistenta Tnalta la temperatura Oteluri austenitice, in special cele cu continut ridicat de crom, adesea cu continut ridicat de siliciu, azot, de ex. marca 1.4845 (310). Se pot utiliza si inox-urile feritice cu continut ridicat de crom, de ex. 1.4749 (446).
Rezistenta scazuta la temperatura Oteluri austenitice, acestea avand tenacitate excelenta la temperaturi extrem de scazute.
Functionare magnetice in campuri Oteluri austenitice, pentru ca au permeabilitate magnetica scazuta, cele cu continut ridicat de nichel, de ex. 1.4401 (316) sau 1.4845 (310) sunt in mod garantat nemagnetice chiar in urma deformarii la rece
Rezistenta mecanica ridicata Oteluri martensitice si oteluri durificabile prin precipitare

 

Compararea proprietatilor diferitelor tipuri de oteluri inoxidabile

Tipul otelurilor inoxidabile

Rezistenta la coroziune

Ductilitatea Rezistenta la temperatura inalta

Rezistenta la temperatura scazuta

Austenitice inalta foarte inalta foarte inalta

foarte inalta

Feritice medie medie Tnalta

scazuta

Martensitice medie scazuta scazuta

scazuta

Duplex foarte Tnalta medie scazuta

medie

Durificabile prin precipitare medie medie scazuta

scazuta


Nichelul amelioreaza, in special, rezistenta la coroziune in medii acide, siab oxidante sau neoxidante si ridica tenacitatea otelurilor. Adaosurile de cupru maresc influenta nichelului.
Molibdenul, imbunatateste in special rezistenta la coroziune locala si in medii clorice.
Titanul, niobiul reactioneaza cu carbonul si formeaza carburi stabile, maresc stabilitatea termica si rezistenta la coroziune intercristalina a otelurilor.
Siliciul si aluminiul maresc rezistenta la temperaturi ridicate, iar cateva miimi de bor amelioreaza comportarea la fluaj a otelurilor inoxidabile.
Manganul este adaugat ca inlocuitor al nichelului pentru efectul sau gamagen si permite ridicarea indicelui economic al otelurilor inoxidabile.
Cromul este elementul principal de aliere al tuturor claselor de oteluri inoxidabile, participarea lui fiind de minimum 12%.

In scopul modificarii proprietatilor fizice, chimice si mecanice se adauga otelurilor inoxidabile diverse elernente, considerate ca elernente de microaliere.

Molibdenul adaugat in proportie de 1… 3% otelurilor Cr—Ni contribuie la ridicarea proprietatilor mecanice la cald a otelurilor inoxidabile. Este un element cu caracter alfagen care stabilizeaza ferita. Molibdenul mareste rezistenta chimica a otelurilor inoxidabile in acizi reducatori si in prezenta ionilor de clor.
Wolframul este un element cu caracter alfagen si provoaca o crestere a proprietatilor mecanice la temperaturi joase si inalte otelurilor inoxidabile austenitice. Wolframul nu modifica rezistenta la coroziune a otelurilor inoxidabile.
Cuprul amelioreaza rezistenta la coroziune a otelurilor inoxidabile in unii reactivi. Se adauga otelurilor inoxidabile pentru a mari efectul austenitizant al nichelului.
Titanul si niobiul au rol alfagen si datorita afinitatilor fata de carbon, impiedica formarea carburilor de crom si saracirea austenitei in acest element. Au rol de stabilizator, respectiv de a impiedica precipitarea carburilor de crom in cazul incalzirii de lunga durata a otelurilor inoxidabile in intervalul temperaturilor de 673… 973 K. Se recomanda ca, continutul in titan si in niobiu sa fie stabilit in functie de continutul in carbon (Ti=8xC; Nb=5xC).
Sulful, seleniul si fosforul se adauga uneori otelurilor inoxidabile, pentru a le usura prelucrabllitatea prin aschiere.

Structura otelurilor inoxidabile va depinde de participarea elementelor cu caracter alfagen si gamagen din compozitia lor. De fapt, structura otelurilor inoxidabile este afectata de raportul dintre echivalentul in crom (elernente alfagene) si echivalentul in nichel (elernente gamagene).

 

*Toate articolele de la sectiunea Ingineria Sudarii sunt utile in promovarea examenului IWE/IWI            ISIM Timisoara

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>