Noi 172013
 
energie logo

Ne bazăm pe energia stocată în hrană pentru a ne menţine în viaţă şi pe energia captivă în combustibili pentru a ne conduce maşinile şi pentru a pune în mişcare industria. Energia este motorul acţiunilor, fie că este vorba despre deplasarea lucrurilor, despre încălzirea sau despre schimbarea lor în vreun fel. Energia există sub multe forme, incluzând electricitatea, sunetul, căldura şi lumina.

Energia poate fi cinetică sau potenţială. Energia cinetică este energia obiectelor în mişcare, iar energia potenţială este energia stocată, gata pentru a fi utilizată. Energia este măsurată în unităţi numite jouli (J).

“1847 Joule şi fizicienii germani Helmholtz şi Julius Meyer formulează, în mod independent unii de ceilalţi, legea conservării energiei.”
“1881 Se deschide în Surrey, Regatul Unit, prima centrală electrică.”
“1884 Inginerul englez Charles Parsons inventează turbina cu abur.”
“1905 Fizicianul german Albert Einstein sugerează faptul că materia este o formă de energie şi viceversa.”
“Anii ’80 Rezervele de combustibili fosili în scădere şi poluarea fac ca omenirea să se orienteze către eficientizarea maşinilor şi a industriei.”
Energia potenţială
Un obiect poate câştiga energie potenţială dacă îşi schimbă poziţia. O persoană care sare cu coarda de pe un pod are energie potenţială – cu alte cuvinte, potenţialul de a cădea înapoi pe pământ. Atunci când sare, coarda va avea energie potenţială în timp ce se întinde, deoarece are potenţialul de a-l trage înapoi sus.

Energia cinetică
“1829 Fizicianul francez Guscave Coriolis introduce termenul de „energie cinetică”.
Toate obiectele aflate în mişcare – de la atomi, la aparate de zbor – posedă energie cinetică. Cu cât sunt mai mari viteza şi masa unui obiect, cu atât mai multă energie cinetică va avea acel obiect.
EX:” O broasca cand sare are energie cinetica”

energie chimica

Energia chimică
Hrana şi combustibilii conţin energie stocată în compuşii chimici. Unele mâncăruri înmagazinează mai multă energie decât altele. Toate alimentele de mai sus conţin aceeaşi cantitate de energie, însă trebui să mâncaţi 500g de mazăre pentru a obţine aceeaşi cantitate de energie pe care aţi obţine-o din doar 30 grame de unt.

Unitatea cu ajutorul căreia se măsoară energia, joule, este numită după fizicianul englez James Joule (1818-1889), care a contribuit la formularea legii conservării energiei. Joule a observat că, dacă învârtea o pereche de vâsle în apă, apa se încălzea. Şi-a dat seama că lucrul mecanic consumat prin învârtirea vâslelor le transforma energia cinetică în căldură, dovedindu-se astfel că şi căldura este o formă de energie.”

Lucrul mecanic
femeie ridica greutatiAtunci când o forţă mişcă un obiect, energia trece dintr-o formă în alta, iar rezultatul este lucrul mecanic.

“1843 Experimentele lui James Joule arată legătura dintre căldură, lucru mecanic şi putere.”

Această femeie dezvoltă lucru mecanic în timp ce ridică greutăţile. Forţa pe care o foloseşte transformă energia cinetică a braţelor sale în energia potenţială a greutăţilor ridicate. Dacă se înmulţeşte forţa cu distanţa de-a lungul căreia se mişcă obiectele, se obţine lucrul mecanic consumat.

Puterea
Timpul în care este consumat lucrul mecanic şi în care energia se transformă dintr-o formă în alta se numeşte putere mecanică. Puterea se măsoară în waţi (W), şi se calculează prin împărţirea lucrului mecanic consumat la timpul necesar pentru dezvoltarea sa.

fier de calcat si ventilatorPuterea electrică
Fiecare aparat electric are o anumită capacitate electrică. Dacă un ventilator are o capacitate electrică de 100 W, înseamnă că poate converti într-o secundă 100 J de energie electrică în energie cinetică, în acelaşi mod, un fier de călcat cu o capacitate de 1.000 W transformă curentul electric în căldură cu o viteză de 1.000 J pe secundă.

becuriRandamentul
Din fiecare 100 J de energie electrică folosiţi de un bec incandescent de 60 W, doar 10 J se transformă în lumină; restul sunt pierduţi sub formă de căldură. Becul are un randament de 10%. Un bec fluorescent de 15 W are un randament de 40%. El emite aceeaşi lumină folosind un sfert din curentul electric.

Transferul de energie
Legea conservării energiei spune că energia se conservă întotdeauna -adică nu poate fi creată, nici distrusă. Acest lucru înseamnă că atunci când obiectele câştigă sau pierd energie, energia doar se transferă dintr-un loc în altul sau îşi schimbă forma.

transferu de energie

1.Temperaturile enorme de pe suprafaţa soarelui îl fac să emane atât lumină, cât şi alte forme de energie, dintre care unele ajung până pe Pământ.
2.Când lumina soarelui ajunge la plante, o parte din energia luminoasă este transferată plantelor prin fotosinteză şi este stocată sub formă de energie chimică.
3.Prin hranirea cu alimente pe bază de plante, precum pâinea, devine eliberarea energiei sub formă de energie chimică, care este transferată corpului uman.
4.Mersul pe bicicletă transformă energia chimică în energie cinetică. Dacă puneţi frână, frecarea va transforma această energie în căldură, pe măsură ce încetiniţi.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>