Feb 222013
 
evaporare

Electronii emisi de un metal

Electronii cvasiliberi ai retelei cristaline a metalelor pot fi eliberati prin adaos de energie. Aceasta se poate face cel mai simplu prin incalzirea metalului. Eliberarea electronilor din metal poate fi imaginata in cazul de fata ca un proces de evaporare.

Prin incalzirea metalului, numarul ciocnirilor dintre atomi ca urmare a agitatiei termice creste, punindu-se in libertate in urma acestor ciocniri, electroni cu energie mai mare. Energia electronilor eliberati din reteaua cristalina este suficienta pentru a invinge bariera de potential (forja de atractie a ionilor pozitivi ramaficati in metal) si electronii pot parasi metalul. Emisia electronilor, numita in acest caz emisie termoelectronica, se face in vid pentru a impiedica, in primul rind, oxidarea suprafetei metalului la temperaturi inalte si, in al doilea rand, ciocnirea electronilor si neutralizarea lor cu moleculele si cu ionii aerului.

Dispozitivul care indeplineste aceasta conditie este tubul electronic; acesta trebuie sa contina cel putin doi electrozi. Tuburile electronice sunt prevazute cu mai multi electrozi pentru a putea modifica curentul electric care circula prin tub. Forma cea mai simpia a unui tub electronic este dioda tub cu doi electrozi. In fata catodului, adus la incandescenta de un filament alimentat separat si plasat foarte aproape sau direct, prin incalzirea lui, se gaseste anodul. Acesta, conectat la polul pozitiv al bateriei, capteaza electronii emisi de catod, care este conectat la polul negativ al bateriei de alimentare. In drumul lor de la catod la anod, electronii formeaza o sarcina spatiala negativa, care poate fi influentata de campurile electrice create de alti electrozi (precum si de cimpuri magnetice). Cel mai simplu tub electronic cu mai multi electrozi este trioda, care este prevazuta cu un al treilea electrod, numit grila de comanda. Prin constructia sa sub forma de sita sau de gratar, aceasta permite patrunderea electronilor si poate comanda curentul de electronic care circula spre anod, prin modificarea sarcinii spatiale. Variatiile tensiunii grilei micsoreaza sau maresc sarcina spatiala, modificand intensitatea curentului electric ce trece spre anod.               Trioda are o constructie speciaia a catodului; electronii nu sint emisi de filamentul incandescent, ci de un strat de

dioda

Dioda

oxid (oxid de bariu) incalzit indirect prin filament. Catodul cu oxid prezinta doua avantaje: emite electroni la temperaturi relativ mai scazute, la rosu (fara a fi incandescent), astfel incat pierderile de caidura sunt mai mici si formeaza o suprafata echipotentiala, ceea ce face ca emisia electronilor sa aiba loc in aceleasi conditii (acest lucru nu este posibil la tuburile cu incalzire directa a catodului, din cauza caderii de tensiune de la capetele acestuia).

Tubul electronic poate fi folosit ca redresor, deoarece curentul electronic poate sa parcurga tubul numai intr-un sens, de la catod la anod. In general se folosesc ca redresoare diodele, tuburile cu mai multi electrozi fiind utilizate mai ales ca amplificatoare, detectoare etc.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>