Oct 292013
 
turbina cu gaze logo

Turbinele cu gaze sunt actionate de gazele rezultate din arderea unor combustibili. Dupa modul de functionare sunt de constructie  asemanatoare turbinelor cu abur.

Si in turbina cu gaze un mediu fluid cu mare energie (gazele de ardere) actioneaza paletele unei roti, imprimandui o miscare de rotatie. In figura de mai jos este reprezentat modul de functionare a unei instalatii de turbine cu gaze:
schema unei instalatii de turbine cu gaze
compresorul, de tipul turbocompresoarelor, aspira aer proaspat pe care il comprima la 3—5 kgf/cm2  si-l refuleaza in camera de ardere printr-un schimbator de caldura, in care aerul este preincalzit de gazele de ardere fierbinti provenite din turbina. Prin arderea combustibililor se obtin gaze de ardere cu o temperatura de aproximativ 65CF C, care actioneaza turbina.

Turbina propriuzisa
Compresorul si generatorul de energie electrica sint montate, de regula, pe acelafi ax. In aceasta situatie, turbina nu transmite generatorului intreaga putere, deoarece o mare parte din energia livrata de aceasta este necesara pentru actionarea turbo-compresorului. Pentru demararea turbinei se utilizeaza un motor electric, cu ajutorul caruia se pune in functiune turbocompresorul in vederea comprimarii aerului necesar arderii. In figura de mai jos este reprezentata schema unei instalatii de turbine cu gaze.
turbine cu gaze

Asemenea instalatii de turbine cu gaze se intilnesc in centralele electrice si la motoarele cu reactie ale avioanelor, unde reprezinta insa numai o forma speciala de folosire. In general, turbinele cu gaze sint utilizate numai atunci cind se dispune de combustibili lichizi.

Un alt tip de turbina cu gaze este turbina cu aer cald, care foloseste aerul atmosferic comprimat si apoi incalzit la temperatura inalta intr-un schimbator de caldura. Aerul evacuat din turbina este recirculat continuu: se raceste (preincalzind aerul comprimat inainte de dirijarea in turbina) si apoi este din nou aspirat de catre compresor. Aerul se raceste pentru a impiedica uzura prematura a paletelor turbinei.
turbina cu aer cald

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>