Feb 252013
 
Bujii

Unul dintre cele mai importante elemente ale unui motor este reprezentat de bujie (care este, adesea, ignorata).O bujie, cu cat este mai puternica si mai mare, cu atat arderea este mai buna.O bujie mai mare va aprinde aerul/combustibilul mai bine.

Rata de ardere si expaniunea flacarii frontale fac pistonul sa-si schimbe directia si sa produca o putere mai mare.
Puterea maxima este atinsa atunci cand scanteia frontala este in punctul de maxima expaniune. Este foarte important sa se intample asta in acelasi timp cu fiecare cilindru. Bujia produce aceasta ardere, asa ca o bujie puternica poate produce o ardere consistenta.

O bujie performanta nu ar trebui trecuta cu vederea. Aceasta este o parte esentiala in procesul de ardere.
Bujiile au o ardere nominala. Daca mergi cu o bujie care este foarte incinsa, se poate provoca o ardere prematura, care ii poate cauza motorului.

Tehnologia acestor bujii s-a dezvoltat in multi ani, acum folosindu-se materiale noi care au o rezistenta mai scazuta si cicluri de viata mai lungi. Un set de bujii moderne va rezista, in mod normal, aproximativ 65.000 km.

Bujiile care au cupru in varf pot fi dezmaltuite cu ajutorul unui smingher sau cu o perie de sarma. Acest lucru va mentine economia si eficienta motorului, caci smaltul nu permite o scanteie consistenta si puternica.

Exista un numar de tipuri diferite de electrozi. Obiectivul general este acela de a obtine o scanteie mai mare. Bineinteles, si una ce dureaza mai mult. O bujie buna provoaca o ardere mai buna. Exista electrozi cu varf, dubli sau tripli.

Ca cei mai multi soferi, nici tu nu vei observa o diferenta intre acestea si un set bun de bujii standard din cupru. Vei lua o singura bujie, netinand cont de numarul de electrozi, desi cele cu mai multi electrozi pot dura mai mult.

Text preluat de pe: http://www.gearheadtv.ro

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>