Ian 082013
 

Automobilele moderne nu excelează doar prin confort, viteză şi aspect elegant. Ele sunt capabile să asigure securitatea deplasării si sunt compatibile cu mediul înconjurător.

In pofida densităţii traficului mereu în creştere, în ultimii ani au fostînregistrate mai puţine accidente soldate cu morţi sau răniţi grav. Acest lucru se explică prin îmbunătăţirea sistemelor de siguranţă ale
automobilelor.

Sistemele de siguranţă pasive
Sistemele de siguranţă pasive se aplică pentru a minimiza consecinţele pasageri şi pietoni. Cele mai cunoscute componente ale acestor sisteme sunt centurile de siguranţă, tetierele, airbagurile şi „zona moale” care se deformează uşor în caz de impact, absorbind energie. Chiar şi punctele de frânare predeterminate la volan şi la pedale, cat şi materialele inovatoare, cum sunt sticla laminată utilizată la fabricarea parbrizelor şi fibrele de carbon folosite la caroserie, reduc destul demult riscurilede rănireîncazul unui impact.

Sistemele de siguranţă active
Pentru a evita accidentele, se aplică sistemele de siguranţă active care includ asistare la frânare şi direcţie, dar şi sistemele de avertizare. Cel mai mare progres s-a realizatîn domeniul sistemelor de siguranţă electronice. Sistemele active şi pasive, dar şi sistemele electronice de control ale vehiculelor se combină între ele pentru a asigura securitatea pasagerului.

Ajutor la navigare
Şoferul este ajutatîn multe sarcini importante sau cel puţin acestea devin considerabil mai uşoare datorită sistemelor auxiliare. De exemplu, sistemul electronic de control al vehiculelorfacilitează mersul în marşarier. Dacă este depăşită
distanţa minima faţă de un obstacol, apare un semnal de avertizare. Acestsistem poate atenţiona şoferul şi asupra unei aglomeraţii, a unor vehicule aflate în unghiuri moarte sau a abaterii de la limitele unei benzi de circulaţie. Controlul de croazieră ajută la menţinerea unei viteze selectate. Dacă un vehicul mai lent schimbă banda în faţa unei alte maşini care posedă un astfel de sistem, aceasta va frâna automat.

Protecţia mediului înconjurător
Emisiile de gaze de eşapament sunt în mare parte responsabile de schimbările climatice şi de riscurile crescute de îmbolnăvire. Legile impun industria automobilelor să respecte protecţia mediului înconjurător prin reducerea emisiilor în
atmosferă, conservarea resurselor energetice, reducerea poluării fonice. Prin consumul eficient de combustibil, utilizarea combustibililor regenerate, cât şi prin dezvoltarea sistemelor alternative pentru condus efectele nocive se pot fi dimiuate.

auto interior

Sistemele de navigaţie
Sistemele de navigaţie permit o mai  bună orientare. Poziţia unui automobil este determinată prin intermediul comunicaţiei radio cu 24 de sateliţi GPS (Sistem de Poziţionare Globală) aflaţi în spaţiu. Un computer calculează eel mai bun drum de la poziţia curentă a automobilului către destinaţia dorită cu ajutorul cardurilor digitale. Majoritatea sistemelor de navigaţie „reacţionează” la ultimele informaţii radio privind traficul.

Sistemele de siguranta pasive,

Sistemele de siguranţă pasive,precum centurile şi airbagurile, sunt
verificate in timpul testelor.

Controlul electronic al stabilităţii

ESC (CONTROLUL ELECTRONIC AL STABILITĂŢII) este un sistem de siguranţă activ. Diferiţi senzori înregistrează în permanenţă dacă o roată urmează să se blocheze sau să se învârtă. Un microcomputer evaluează datele şi în caz de urgenţă preia controlul şi activează asistenţa la frânare. Dacă există riscul de derapare, roţile suntfrânate independent una de cealaltă, până când se recapătă o tracţiune stabilă.

auto

Bine de știut:

EMISIILE DE C02 ale unei maşini in UE a scăzut de la 175 Gal/km(in 2003) până la 56 Gal/km(in 2008) și continuă sa scada.

ULEIUL VEGETAL este un combustibil neutru din punct de vedere al C02. Atunci când cresc, plantele absorb o cantitate de C02 egală cu cantitatea de gaz eliberată la ardere.

ÎN CAZUL GAZULUI NATURAL, se emană cu cca 25% mai puţin C02 pe distanţa de 1 km decât in cazul motorinei sau benzinei.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>