Dec 302012
 
Sudarea prin presiune la rece, denumita in mod current sudarea la rece, este un procedeu de sudare in stare solida la care imbinarea se realizeaza exclusiv prin intermediul unei forte continue de refulare. Sudarea se efectueaza fara incalzirea componentelor.

1. Date generale
Sub aspect de principiu, imbinarea la rece se realizeaza sub actiunea fortelor de adeziune atomice si a difuziei la nivel atomic. Pentru realizarea imbinarii este necesar un grad de deformare minim a componentului la sudare (%); acesta depinzand de materialul de baza: Cu titlu de exemplu se indica gradele de deformare minime pentru cateva materiale de baza si anume: aur – 35%, argint – 50%, aluminiu – 60%, cupru – 90%, fier – 81%.
Sudarea se face fara material de adaos

Dupa sudare se produce o bavura a sudurii care trebuie indepartata ulterior.
Prin sudare la rece se pot executa doua tipuri de imbinari sudate:
- suduri cap la cap, figura 1, si
- suduri prin suprapunere, figura 2.

fig1.s prin presiune la recefig2 s prin pres la rece

Nivelul de deformare plastica prin sudare la rece se apreciaza prin cresterea suprafetei in cazul sudarii cap la cap, respectiv prin reducerea sectiunii la sudarea in puncte. Prin deformarea plastic se produce o distrugere a eventualelor straturi superficial de oxid de la suprafatamaterialului de baza (de exemplu, Al2 O3 , in cazul sudarii aluminiului).

2. Materiale sudabile
In principiu pot fi sduate prin presiune la rece materiale metalice la care temperatura de recristalizareeste mai mare decat temperatura ambianta. Astfel de materiale sunt aluminiu si cupru, in principal, dar si argint, plumb, staniu, indiu, aur. Otelul ar putea fi sudat folosind insa un material intermediar (din aluminiu sau cupru).

3. Echipament de sudare
De regula pentru sudare se folosesc doua tipuri de utilaje de sudare si anume:
- clesti de sudare manuala, figura 3 – utilizati pentru sudarea unor sectiuni mici ( 3- 40 mm2 – aluminiu, 3- 20 mm2 – cupru);
Sudarea prin presiune la rece

- masini de sudare fixe, figura 4 – pentru sudarea unor sectiuni mai mari (pana la cca 400 mm2– aluminiu, 150 mm2 – cupru);
Un echipament de sudare este compus dintr-un sistem de prindere a celor doua piese, de regula sarme au bare, si un sistem de aplicare a fortei.

4. Parametrii de sudare
Proncipalii parametric de sduare sunt:
a. pentru sudarea cap la cap:

fig4 sud prin pres la rece- forta de refulare (cca. 700-800 N/mm2 pentru aluminiu, 2000-2500 N/mm2 pentru cupru);
- lungimea libera a componentelor in sistemul de prindere (distant dintre bacuri);
- viteza de refulare;
- forta de fixare in bacuri (cu cca 50% mai mare decat forta de refulare);
- forta de refulare;

b. pentru sudare prin suprapunere

- gradul de deformare prin sudare;
Inainte de sduare este necesara prelucrarea mecanica si curatirea componentelor pe suprafata de
imbinat.
Gradul de deformare plastic minim la sudarea cap la cap trebuie sa asigure o crestere a suprafetei de
min 160 % in cazul aluminiului si 80 % in cazul cuprului.

5. Aplicatii
Procedeul se utilizeaza relativ redus mai ales in sectorul electrotehnic pentru imbinarea conductorilor, realizarea unor contacte bimetal in fabricatia de condensatoare, practic exclusiv pentru imbinarea unor sarme sau bare din materiale neferoase (aluminiu, cupru).

 

*Toate articolele de la sectiunea Ingineria Sudarii sunt utile in promovarea examenului IWE/IWI            ISIM Timisoara

 

  One Response to “Sudarea prin presiune la rece”

  1. Util, foarte util

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>