Apr 182013
 

Caracteristica arcului electric
caracteristica arculuiCaracteristica arcului descrie relatia dintre tensiunea arcului U si curentul I. Aceasta dependenta este ilustrata intr-o caracteristica tensiune – curent. Alura caracteristicii arcului electric depinde de urmatorii factori de influenta:
Curentul de sudare
Lungimea arcului (proportionala cu tensiunea arcului)
Forma, materialul si starea suprafetei catodului si anodului
Gradul de ionizare in arcul electric (influenta gazului de protectie).
In principiu, alura caracteristicii arcului este descrescatoare in cazul unui curent de valoare scazuta (sub 50 A) – zona Ayrton. In general, aceasta zona nu este utilizata pentru sudare. Doar zona Ohm in care curentul este mai mare decat 50 A este favorabila pentru sudare. In aceasta zona, arcul se comporta ca si o rezistenta ohmica R, In acesta zona o crestere a curentului are ca efect o crestere a tensiunii arculului. In acest capitol se considera o dependenta lineara a caracteristicii arcului si prin aceasta ipoteza diagrama este simplificata.
In plasma, tensiunea arcului scade continuu. De aceea, trebuie facuta o distinctie intre caracteristica unui arc lung si cea a unui arc scurt arc. Pentru aceeasi valoare a curentului, tensiunea unui arc lung este mai mare decat cea a unui arc scurt.

Caracteristica sursei de putere
Caracteristica sursei de putere descrie dependenta curentului I de tensiunea U care apare la bornele sursei. Sunt disponibile pentru sudare diferite caracteristici ale surse de putere. Ele pot fi ajustate, de exemplu, cu ajutorul unui comutator multiplu contact.

Dependenta tensiune – curent din circuitul de sudare alimentat de sursa de putere trebuie sa satisfaca urmatoarele cerinte:
Tensiunea de mers in gol: limitarea tensiunii de mers in gol (conform reglementarilor germane UVV), curent = 0 A
Curent de scurt circuit: limitare a curentului in cazul unui scurtcircuit, adica la intreruperea tensiunii (~ 0 V)

In felul acesta, sunt definite doua puncte ale caracteristicii intr-o diagrama tensiune – curent. In ceea ce priveste alura caracteristicii intre aceste puncte se pot distinge intre:
Caracteristica de curent constantCaracteristica de curent constant
caracteristica (abrupt) cazatoare in zona de sudare in scopul mentinerii constant a curentului si a energiei la sudare (U • I • t). Din aceasta cauza, tensiunea variaza foarte mult (D U). Aplicatiile preferate sunt: sudarea manuala cu electrod invelit, sudarea WIG, sudarea cu plasma si sudarea sub strat de flux (cu sarme de diametru mare).
Caracteristica de tensiune constantaCaracteristica de tensiune constanta
Caracteristica (usor) cazatoare in zona de sudare, tensiunea este mentinuta constanta. De aceea, curentul variaza foarte mult (D I). Aplicatiile preferate sunt: sudarea in mediu de gaz protector, sudarea in baie de zgura si sudarea sub strat de flux (cu sarme de diametru redus).

 

Ajustarea lungimii arcului

Pentru a creste eficienta de depunere a arcului, aflat in punctul de functionare 0 (caracteristica U2) tensiunea (caracteristica U3) poate fi crescuta, in timp ce curentul ramane neschimbat Se produce o modificare relativ redusa a eficientei de depunere (U • I • t) in punctul de functionare 1.

O crestere mult mai mare a eficientei depunerii poate fi realizata printr-o crestere a curentului in cazul utilizarii unei caracteristici cu tensiune constanta sau usor cazatoare a sursei de putere. Cresterea curentului se produce ca urmare a scaderii lungimii arcului tipuri de arc de sudarecare, de exemplu, este cauzata de o viteza de avans a sarmei marita la sudarea MIG/MAG. Ca urmare a scaderii rezistentei arcului, curentul in punctul de functionare 2 creste. Prin contrast, cresterea lungimii arcului conduce la o scadere a curentului si eficientei depunerii pe caracteristica sursei de putere.
Pentru surse de putere cu caracteristica cu tensiune constanta, tensiunea arcului poate fi modificata semnificativ doar prin alegerea unei alte caracteristici.
Cu o crestere a tensiunii de la U2 la U3, lungimea arcului se mareste. Daca o astfel de marire nu este dorita, curentul trebuie ajustat prin cresterea vitezei de avans a sarmei la punctul de functionare 3.
caracteristicile surselor de curent

Ajustarea unei caracteristici de curent constant
In cazul utilizarii unei caracteristici de curent constant, tensiunea arcului depinde in primul rand de lungimea acestuia. Modificarea poate fi, ca urmare, realizata prin marirea lungimii arcului asa cum se produce, de exemplu, prin modificarea avansului sarmei la sudarea sub strat de flux.

Reglarea la sudarea mecanizata in mediu de gaz
La sudarea mecanizata in mediu de gaz cu electrod fuzibil se aplica doua procese diferite de reglare pentru a asigura mentinerea lungimii arcului la valoarea ceruta.
Reglarea DU lucreaza cu o compensare prin intermediul sistemului de avans al sarmei, in timp ce reglarea DI opereaza prin sursa de putere.
O caracteristica a proceselor de sudare mecanizata in mediu de gaz este asigurarea unui avans mecanizat a sarmei printr-un sistem de avans. Viteza sarmei vD trebuie sa corespunda exact cu viteza de depunere vL a arcului la extremitatea sarmei. Daca acest lucru nu se intampla, lungimea arcului se modifica inevitabil. Sudorul nu poate asigura ajustarea manuala a lungimii arcului.

Compararea reglarii arcului
Reglare interna:
Aceasta inseamna un proces de reglare rapida intrucat modificarile de curent in lungul curbei caracteristice se produc foarte repede.
Reglare externa:
In timpul procesului de reglare externa un motor de antrenare a sarmei, inertial, trebuie accelerat sau franat.

sudarereglare tabel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Toate articolele de la sectiunea Ingineria Sudarii sunt utile in promovarea examenului IWE/IWI            ISIM Timisoara

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>