Dec 272012
 

EN 14610 defineste procesele de sudare si face o clasificare in domeniu.

Se folosesc urmatoarele clasificari:

Proces de sudare:

  1. Sudarea prin presiune
  2. Sudarea prin topire

Proces de sudare – Procesul prin care doua metale se unesc prin aplicarea de caldura si / sau presiune, in asa fel incat rezultatul este o structura continua de metal.
Nota 1:
Metal de adaus are o temperatura de topire apropiata de cea a materialui de baza. Rezultatul sudarii este o sudura.
Nota 2:
Aceasta definitie include procedeul de placare.

Sudarea prin presiune - Sudarea prin care o forta externa se aplica, se produce o deformare plastica pe ambele suprafete de imperechere, de obicei fara metal de adaos.
Nota:
Piese ce se sudeaza pot fi (sau nu) incalzite in zona de imbinare, in scopul de a usura conectarea.

Sudarea prin topire – Sudarea fara aplicarea unei forte externe, in care suprafata de imbinare trebuie sa fie partial topita; metal de adaos se poate/sau nu folosi.

Lipire si brazare – In procesul de lipire materialul de adaus topit are o temperatura lichidus mai mica decat temperatura solidus a materialului de baza . Materialul de lipit este topit si umezeste suprafetele din materialul de baza care urmeaza a fi lipite.

Nota 1: Aceste procese sunt de obicei aplicate pe metale, ele pot, totusi, sa fie, de asemenea, aplicate pe nemetale. Aliajele de lipit vor avea intotdeauna o compozitie chimica diferita decat componentele ce se doresc a fi unite.

Nota 2: Procesele se folosesc in mod frecvent.

Lipire – Procesul de lipire cu ajutorul unui material de adaus, care are o temperatura lichidus mai mica de 450 ° C.

Brazare – Procesul de lipire cu ajutorul unui material de adaus, care are o temperatura lichidus de aproximativ 450 ° C sau mai mare.

 Termeni si denumiri in legatura cu procesele de sudare:

Sudare in pas de pelerin – Tip de sudare in care scurte cordoane sunt sudate pe directia de sudare in asa fel incat la sfarsit se suprapune peste cusatura de la inceput.

Material de baza – Material de lucru care urmeaza sa fie sudat.

Incarcarea prin sudare – Depunere de straturi prin sudare

Dilutie – Absorbtie inevitabil de catre material de baza sau de adaus a unor componente din cusatura sudata.

Materiale disimilare – Materiale care sunt substantial diferite in ceea ce priveste compozitia

Sudarea pe ambele parti – Sudarea in care cusatura de sudura este generat de sudura simultan pe ambele parti ale piesei de lucru.

Material de adaos – Material de aport cu care se face imbinarea

Linia de fuziune – Linia intre material topit in timpul sudarii si restul de material solid.

Zona influentata termic (ZIT) – Spatiul de material de baza netopit, care a avut modificari structurale termice in timpul sudarii.

Temperatura interpas (Ti) – Temperatura intr-un proces de sudare multi-strat, imediat inainte de sudarea stratului urmator.
      Nota: in mod normal este indicat ca valoarea maxima (vezi ISO 13916).

Timp de sudare principal – Timpul in care are loc sudarea.

Sudare multistrat – Sudarea in care cordonul de sudura este generat in mai mult de doua straturi.
     Nota: Desemnarea poate fi acordata, de asemenea, in conformitate cu numarul de straturi (de exemplu, cu trei straturi de sudare).

Sudare pe o parte – Sudarea in care cusatura de sudura este generata, pe de o parte a piesei de lucru.

Pickup – Diferenta dintre un continut mai mic de metal de adaos inainte de sudare si continut mai mare de metal pur dupa sudura.

Temperatura de preincalzire (Tp) – Temperatura a piesei de lucru in zona de sudare imediat inainte de inceperea procesului de sudare.

Metal pur sudat – Metal de adaos solidificat dupa sudare. Elemente pot proveni, de asemenea, din materiale auxiliare folosite la sudare.

Placa de capat – Bucata de metal (eventual confectionate din alte materiale), care este plasat in capatul cordonului de sudura.

Placuta de inceput – Bucata de metal (eventual confectionate din alte materiale ), care este plasat inaintea cordonului de sudura.

Protectie la radacina – Material de sudare auxiliar(gaz de formare), in scopul prevenirii oxidarii in partea inferioara a cusaturii.

Materiale similare – Materiale care nu sunt substantial diferite in ceea ce priveste compozitia chimica a lor

Prindere provizorie – Fixarea pieselor in pozitia prevazuta prin puncte de sudura sau cusaturi scurte.

Unghi al aparatului de taiere – Unghiul dintre linia de centru a aparatului de taiere si un plan de referinta pe piesa de lucru, proiectat intr-un plan vertical pe directia de sudare.

Suport al baii topite – Mijloace auxiliare confectionate din materiale corespunzatoare pentru a mentine baia de metal topit in timpul sudarii.

Sudabilitate – Sudabilitatea este o proprietate a materialului. Este influentata de productie si intr-o mica masura de constructie.

*Toate articolele de la sectiunea Ingineria Sudarii sunt utile in promovarea examenului IWE/IWI            ISIM Timisoara

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>