Mar 242013
 

Elementul cu care se executa taierea este duza de taiere. Duza de taiere este continuta de aparatul de taiere si este alimentata cu gaz combustibil, oxigen de incalzire si de taiere.
In functie de sistemul de amestec, se disting duze, cu efect de aspiratie (marcaj “I “) si fara efect de aspirare (marcaj “II”).
In aparatul de taiere cu efect de aspirare (tip injector), ca urmare a oxigenului de incalzire, gazul combustibil este absorbit printr-un injector, iar amestecul este indreptat spre duza respectiva.
In aparate de taiere fara efect de aspirare, (tip presiune),gazul combustibil pentru incalzire si fluxul de oxigen ajung la duza in mod separat. Apoi , ambele gaze sunt amestecate in interiorul duzei (gaz-amestecare) de taiere.

Deoarece aparatele de taiere nu sunt standardizate, exista constructiv mai multe tipuri de aparate de taiere. Pentru taierea manuala, se folosesc aceleasi aparate ca pentru sudarea manuala. Aparatele de taiere automate, gazul combustibil, precum si oxigenul de incalzire si oxigenului de taiere este, in general, alimentat prin intermediul a trei tuburi (aparate cu 3 tevi). Astfel, flacara de incalzire nu este afectata atunci cand se adauga oxigen de taiere.

Aparat de taiere manual

taiere manuala

 

Aparat de taiere automata

taiere automata

Duze de taiere cu flacara
Duzele de taiere se calsifica in functie de diferite caracteristici. Deci, de exemplu, tipul de gaz combustibil, de tipul de constructie a duzei si geometria a canalelor de incalzire – flacara poate servi drept caracteristica de clasificare.
In practica, se folosesc urmatoarele tipuri de duze:
Duze inelare (doua piese) – Ea are o fanta in forma de inel , astfel ca flacara este inchisa..
Deci, flacara este divizata egal in jurul duzei, asigurand un avantaj mare la taierea pe contur a pieselor.

Duze fanta (doua piese)- Duzele cu fanta consta din doua piese, sunt caracterizate printr-o performanta de taiere mai mare si o calitate a debitarii mai buna in comparatie cu duza inelara. Gazelesunt amestecate mai bine.
Datorita constructiei conice a duzei de incalzire si a duzei de taiere, se asigura o taiere mai buna. Duzele cu fanta sunt folosite pentru aparate de taiere pe masini .

Duze bloc (doua piese) – Duzele bloc sunt construite ditr-o singura bucata, ele asigura o taiere buna.
Dezavantajul este ca, in caz de uzura , duza intreaga trebuie sa fie inlocuita.
In functie de tipul de amestec, duzele de taiere se potrivesc cu aparatul de taiere respectiv. Acestea sunt impartite in duze se taiere pentru aparate de taiere tip injector tip injector si duze pentru aparate de taiere tip presiune tip presiune. Duze de taiere pentru aparatul injector poate fi folosita numai pentru tipul indicat de combustibil de gaz numai cu aparatul de taiere respectiv.

Duzele de gaz de amestec sunt disponibile intr-o singura bucata (pentru acetilena) si in mai multe bucati (pentru gazele de ardere, de exemplu, propan). Duzele de gaz de amestec se caracterizeaza prin faptul ca gazele sunt aduse la duza separat, iar amestecul are loc in duza.

Un avantaj al acestor duze este ca acestea sunt elemente de siguranta impotriva intoarcerii flacarii, chiar si in caz de pericol termic ridicat (de exemplu, atunci cand se utilizeaza mai multe aparate de taiere).

Punerea aparatului de taiere in functie
Dupa alegerea unei duze de taiere adecvata pentru grosimea placii respective, parametrii pentru presiunile de gaz trebuie sa fie luate din tabelul de taiere si reglate corespunzator cu robineti respectivi, cu aparatul in functiune.
Atunci cand se regleaza presiunile, trebuie luate in calcul pierderile de presiune pana la aparat. Daca este posibil, presiunile de gaze ar trebui sa fie citite direct de peaparatul de taiere.
Reglarea flacarii de incalzire
Deschideti robinetul oxigenului de incalzire complet si deschideti putin robinetul gazului de ardere
Aprindeti amestecul
Reglati prima oara gazul de ardere prin robinet
Reglati gazul de ardere pana cand flacara este vizibila foarte bine
Deschideti robinetul de oxigen si verificati daca jetul format este drept , concentric si stabil
Datorita dimensiunii duzei de taiere, flacara de incalzire pote fi ajustata la cerintele practice.
In cazul suprafetelor ruginite, vopsite sau grunduite sau pentru taiere inclinata, flacara trebuie sa fie mai puternica.

Presiunea oxigenlui de taiere
Pentru a avea o calitate buna a taierii la diferite grosimi ale piesei este necesar alegerea unei duze corespunzatorare si a unei presinui corecte.a oxigenului de taiere.
O presiune redusa a oxigenului conduce la debitari conice , fanta mare sus si fanta mare jos, zgura multa in partea de jos a taieturii. O presiune mare a oxigenului conduce la o fanta mare si margini rotunjite.

Practica taieri cu flacara

fazele gauririiInceputul taierii Sunt doua metode pentru o taiere de calitate:
inceperea taierii din marginea placii de lucru
inceperea taieri din mijlocul placii de lucru
Cand se incepe taierea din marginea tablei, aceasta este incalzita la temperatura de aprindere cu flacara de incalzire, apoi oxigenului de taiere este pornit, aparatul de taiere este deplasat pe piesa cu o viteza constanta.
Pentru taierea din mijlocul tablei de lucru procedeul se numeste gaurire rostul de taiere.
Piesa este preincalzita la temperatura de aprindere in zona dorita . Apoi, robinetul de oxigen de taiere se deschide iar aparatul de taiere este ridicat. Se reduce presiunea oxigenului de taiere timp de cateva secunde, apoi se ridica presiunea oxigenului la valoarea necesara pentru grosimea placii, se produce strapungerea placii.

Viteza de taiere
Viteza de taiere de asemenea, depinde de tipul duzei. Canale speciale taiate permit ca jetul de taiere sa paraseasca duza cu o viteza de 1,5 ori viteza sunetului.

Vitezele mari de taiere indicate in tabelele de taiere cu flacara, sunt valori orientative pentru realizarea unui taieri de calitate, asigurand o calitate a suprafeteide gradul I in conformitate cu DIN EN ISO 9013.

Viteza de taiere poate fi redusa in functie de elementele de aliere ale materialelor si a pieselor de lucru atunci cand suprafete sunt ruginite, murdare sau grunduite.

Cand exista contururi de taiere cu raze mici, valorile vitezei de taiere trebuie sa fie reduse cu 10%.
Pentru taieturi verticale, functie de grosimea de taiere si datorita conductibilitatii termice mai eduse, viteza de taiere trebuie sa fie redusa, astfel pentru un unghi de inclinare de 30 ° , viteza de taiere se reduce cu aproximativ 25%, iar pentru un unghi de inclinare de 45 ° viteza se reduce de aproximativ 45 %.

Extract din tabelul taierii cu flacara pentru standardul duzelor de taiere cu flacara cu gazul combustibil acetilena

tabelEchipamete speciale si auxiliare
Intarzierea la colt
Intarzierea la colt implica reducerea vitezei de taiere pana la valori zero si reducerea jetului de taiere. Astfel, se evita ca marginile din zona inferioara a tablei sa nu fie afectate negativ.

Reglarea inaltimii aparatului de taiere reglarea inaltimii
Scopul ajustarii inaltimii aparatului de taiere este de a pastra distanta dintre duza si suprafata de lucru a piesa la un nivel constant. Sistemele mecanice de reglare sunt folosite pentru taieri drepte si taieri inclinate sau pentru indreptare. In cazul sistemelor de reglare capacitive, inaltimea aparatelor de taiere, se regleaza prin prelucrarea unui semnal dat de variaria capacitatii masurata intre piesa de lucru si un senzor. Senzorul are forma de inel.si este fixat concentric in jurul capului de taiere al aparatului de taiere. Abaterile de la valoarea tinta stabilite sunt realizate cu o precizie de + 1,0 pana la + 0,5 mm.

Unitatea de gaurire automata
Cu ajutorul unui dispozitiv automat de executat gauri, se pot realiza taieri iterioare in piesa de lucru in mod automat. De asemenea, folosirea mai multor aparate de taiere pentru a incepe taierea din marginea piesei de lucru cauzeaza dificultati, in special la reglarea inceperii procesului .Debitarea in cadrul tablei de lucru , impiedica in mare masura de deformarea la cald. Gaurirea este posibila pana la o grosime a placiii de 130 mm.

Lancia de oxigen
Taierea cu lance de oxigen conform DIN 32510-1 este o versiune de taiere termica. Un teava de otel este alimentata cu bile de otel este conectata la o sursa de caldura . Materialul topit este suflat afara de fluxul de oxigen.
Acest proces, se foloseste la executarea de gauri in materiale minerale, cum ar fi piatra si beton. Se foloseste de asemenea pentru executia de gauri in placi de otel cu grosimi mari , atunci cand gaurirea mecanica nu se poate aplica.

Craituirea cu flacara
craituirea cu flacaraCraituire cu flacara este un proces de indepartare material de pe suprafete, la un unghi extrem de mare (10-20 °). Cu toate acestea, acest proces este in mare masura similar cu procedeul de taiere cu flacara, dar numai aproximativ 20% din material este ars si 80% este cu suflat afara.

Domenii de aplicare a craituire flacarii:
eliminarea de defecte de sudura
craituire sudurilor de radacina in partea de jos
pregatirea in U a imbinarilor
executarea de canale si scobituri

 

*Toate articolele de la sectiunea Ingineria Sudarii sunt utile in promovarea examenului IWE/IWI            ISIM Timisoara

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>