Mar 142013
 

dispozitiv de incercare universalIncercarile distructive la tractiune a materialelor au o mare importanta, deoarece aceste teste ofera valori ale caracteristicilor materialelor necesare pentru calculul de rezistenta ale formelor imbinarilor sudate. Mai mult aceste teste ofera informatii privind deformarea unui material.

Deoarece rezultatele testelor de tractiune sunt de mare importanta, de exemplu testele de lucru si de proces, trebuie sa fie garantat faptul ca testul poate fi reprodus. Prin urmare, toti parametrii posibili care pot influenta testele, ca de exemplul tipul echipamentului de testare, forma piesei de incercare, modul de executie la testarii, trebuie sa fie evitate. Acest lucru este posibil numai prin conformitate cu standardele corespunzatoare.
Cele mai importante standarde pentru incercarea la tractiune sunt:
DIN EN ISO 6892-1
Incercarea la tractiune a materialelor metalice- Partea 1:
Tipuri de incercari la temperatura camerei
Acest standard se aplica la incercarea la tractiune pentru materialele metalice cu sau fara masurari de strangere
DIN 50125
Metode de incercare la tractiune, directii privind pregatirea lor
EN 895
Incercari distructive pe suduri din materiale metalice
Incercari transversale de tractiune
EN 876
Incercari distructive pe suduri din materiale metalice
Incercari transversale de tractiune

Executia incercarii la tractiune
In timpul incercarii la tractiune, se vor determina mai multe valori caracteristice de rezistenta si deformare. In timpul incercarii la tractiune, o proba este alungita pana la rupere. Formele pieselor de incercare cele mai frecvent utilizate sunt:
Incercarea la tractiune a piesei tip A
tip A

 

 

 

Incercarea la tractiune a piesei tip B
tip B

 

 

 

Incercarea la tractiune a piesei tip E
tip E

Piesele de incercare conform DIN 50125 sunt piese supuse la incercare de tractiune, pentru care exista un raport fix intre lungimea initiala de masurare L0  si intre sectiunea transversala initial S0. In general pentru piese de incercare cu o sectiune transversala circulara se considera L0 = 5 x d0. Pentru piesele de incercare cu sectiune transversala prismatica, se va considera radacina patrata L0 = 5,65 • radical din S0

Incercarea de tractiune pe imbinarile sudate serveste pentru a determina forta si deformarea imbinarii sudate transversale pentru a se determina rezistenta la tractiune, pozitia si tipul ruperii.
Incercarile de tractiune se efectueaza astfel incat Sudura, zona influentata tremic si materialul de baza sunt supusi la aceleasi incercari. Formele piesei de incercare conformEN 895sau EN 876, sunt prezentate in urmatoarele pagini.

Epruvete conform EN 895 si EN 876

 

epruvete

 

 

 

Caracteristicile incercarii de tractiune

Deoarece incercarea de tractiune are o mare importanta pentru acceptarea materialelor de baza si de verificare a imbinarilor sudate, conditiile de testare trebuie sa fie cat mai exacte cu putinta, pentru a permite diferitelor institutii de incercare sa obtina rezultate clare si comparabile. Simbolurile utilizate in domeniul incercarii la tractiune pentru o lunga perioada de timp, au fost stabilite de standardul DIN EN ISO 6892-1.

Rezistenta la rupere
Rezistenta la rupere Rm este raportul dintre cea mai mare forta Fm si sectiunea transversala initiala S0. Diverse teste de incercare nu duc in mod normal la rezultate diferite ale incercarii de tractiune. Ca tip de epruveta pentru incercarea de tractiune trebuie sa fie conforma cu prescriptiile din standardele DIN pentru matetialul de baza si al imbinarii sudate.
Randamentul fortei de tractiune
Incercarea la tractiune este definita in DIN EN ISO 6892-1 ca in cazul in care tensiunea la alungire prin aplicarea unei forta de tractiune stagneaza sau scade pentru prima oara. in cazul unei reduceri mari, este numita rezistenta la tractiune superioara sau inferioara ReL si ReH.

Rezistenta la tractiune este usor influentata de urmatorii factori:

a)    de forma piesei de testare ( a epruvetei)
b)    prin suprapunerea incercari de indoire cu incercarea la intindere
c)    de viteza de alungire

Din acest motiv DIN 50125 50125 precizeaza forma epruvetei. Viteza de crestere a tensiunii este limitata in conformitate cu DIN EN ISO 6892-1, pentru a se evita acest tip de influenta.

 

*Toate articolele de la sectiunea Ingineria Sudarii sunt utile in promovarea examenului IWE/IWI            ISIM Timisoara

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>