Mar 202013
 
Constructiile din otel nealiat sunt caracterizate atat prin rezistenta la tracţiune cat si rezistenta la curgere, la temperatura camerei. Ele se aplica, de exemplu la lucrarile de suprastructura/ constructii supraterane, constructii, constructii poduri, hidroenergetice si constructia de vase sub presiune cat si in sectoarele ingineriei vehiculelor si ingineriei mecanice.

Sunt clasificate in:
oteluri de baza (BS) – Otelurile de baza sunt tipuri de otel nealiat cu cerinte de calitate care pot fi indeplinite fara masuri speciale in timpul fabricatiei.
oteluri de calitate (QS) – Otelurile de calitate sunt oteluri nealiate care indeplinesc urmatoarele conditii:
Cantitati admisibile mai mici de P-, S- si partial, de asemenea, continutul de carbon-C decat la otelurile de baza.
Sensibilitate mai mica la rupere fragila si deformabilitate mai mare decat la otelurile de baza.

Standardul (EN 10025-2) cuprinde numai oteluri pentru constructii din otel, generale (primul simbol principal este un S) si oteluri /engineering steels (primul simbol principal este un E).

Domeniu de aplicatie
Produse laminate la cald, produse plane cat si produse semifabricate. Sunt destinate aplicatiilor cu componente sudate, nituite si cu suruburi la temperatura camerei. Pentru componentele turnate EN 10222-1 ediţia 01-80 este inca valabil, deoarece nu este disponibil nici un alt standard EN 10250-1.
Otelurile conform EN 10025-2 Otelurile conform EN 10025 nu sunt prevazute pentru tratamente termice, cu exceptia celor cu starea de livrare N. Recoacerea prin detensionare, este totusi admisibila la toate tipurile de otel.
s235Denumirea otelului se face in urmatoarea ordine:
numarul acestui standard european,
literele caracteristice S sau E,
caracterul pentru determinarea valorii minime a rezistentei la curgere pentru grosimi < 16 mm in N/mm²,
semnul characteristic pentru grupa de calitate privind potrivirea la sudare cat si la impact,
litera caracteristica posibila C pentru potrivirea in cazurile speciale de aplicatii,
+N (normalizat sau lamiat prin normalizare), daca urmeaza a fi aprovizionat in stare N sau “+AR”.
Exemplu: Otel EN 10025-2-S235J2+N

Tipurile de dezoxidare sunt denumite dupa cum urmeaza:
Optional:    la alegerea fabricantului
FU:    otel necalmat
FN:    otel necalmat ne admisibil
FF:    otel complet calmat cu continut suficient de elemente azot de legatura (ex. min. 0.020 %     Al). Daca sunt utilizate alte elemente, acest lucru se va nota in certificate la incercarea materialelor.
Compozitia chimica conform analizei topiturii este determinata in EN 10025-2, tabelul 2 si 3.stadion
Pentru tipurile de otel S235, S275, S355 si S450, Valoarea maxima pentru carbonul echivalent CEV care este calculata conform formulei tabel 6 of EN 10025-2.
Proprietatile tehnice mecanice ale otelurilor sunt determinate in tabelele 7 si 9 ale EN 10025-2.

Adecvat pentru sudare

Otelurile conform acestui standard European nu sunt adecvate pentru sudare in conformitate cu diferitele procedee fara limite deoarece comportarea otelului in timpul si dupa procesul de sudare nu este dependenta numai de material dar si de dimensiuni si forme cat si de conditiile de fabricatie si operare ale piesei ce urmeaza a fi sudata.
Pentru tipurile de otel
S185,E295,E335,E360
Nu se fac indicatii privind adecvabilitatea la sudare deoarece nu exista recomandari plasate la compozitia chimica.
Otelurile din grupele de calitate
JR,JO,J2,K2 sunt in general adecvate pentru sudare in conformitate cu toate procedeele de sudare. Adecvarea pentru sudare este imbunatatita cu fiecare tip din grupa de calitate JR pana la grupa de calitate K2.
Cu cresterea grosimii tablelor si cresterea rezistentei materialului, aparitia fisurarii la rece in zona sudata este un pericol principal.
Fisurarea la rece este cauzata de urmatorii factori de interactiune:
Cantitatea de hidrogen difuzibil in materialul sudat
Microstructura fragila in zona afectata ternic
Concentrare ridicata a fortei de tractiune in sudura

Informatie tehnica pentru sudare: Alegerea metalelor de umplere depinde de cerintele minime pentru proprietatile mecanice ale materialelor. Temperatura de preincalzire trebuie sa fie aleasa in functie de concentratia carbonului echivalent.

Otel rezistent la intemperii EN 10025-5

In aer otelurile formeaza un strat de rugina intr-o perioada de 1 la 3 ani (prima faza maroniu-rosie, apoi maro foarte inchis). Cauza pentru acest lucru este Cr si Cu in otel. Acest strat de rugina protejaza otelul fara afi vopsit.
Nota: Nu expuneti otelul in zonele din apropierea marii!
Timpul de expunere a unei constructii la intemperii, poate fi calculata. Otelurile de sudare sunt definite de normativul EN 10025-1, -2 (cu exceptia otelurilor aliate cu P). In ciuda continutului redus de C, riscul de fisurare la rece este mai mare, datorita elementelor constitutive de aliere.

Prin urmare, este necesar preincalzirea otelului S355 … de la 5 mm, iar pentru S235 de la 10 – 15 mm. Inainte de sudare, stratul de rugina trebuie sa fie indepartat  10 – 20 mm de la cusatura. Proprietatile mecanice-tehnologice corespund cu EN 10025-1, -2. Materialele trebuie sa fie livate cu certificate de calitate, in conformitate cu EN 10204 3.1 sau 3.2 inclusiv incercarea la INDOIRE.
Compozitia chimica a otelului este definita de EN 10025-5
comp chimica

In tabelul, oteluri din “fostul” EN 10025 sunt comparate cu cele din “noul” EN 10025-2.

t

 

*Toate articolele de la sectiunea Ingineria Sudarii sunt utile in promovarea examenului IWE/IWI            ISIM Timisoara

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>