Feb 252013
 
Sinteza metodelor de control cu pulberi magnetice

Magnetizare prin parcurgerea piesei cu curent

Controlul cu pulberi magnetice se foloseşte pentru evidenţierea fisurilor de pe toate suprafeţele pieselor de controlat.
Orice conductor străbătut de un curent electric, generează un cîmp magnetic circular. Dacă secţiunea purtătoare de linii de cîmp se schimbă rapid, o parte a liniilor de cîmp ies din fier în aer. Acest fenomen se numeşte cîmp de dispersie. Cîmpurile de dispersie sunt generate întotdeauna în punctele materialelor feromagnetice, unde liniile de cîmp sunt brusc comprimate. Un astfel de caz este reprezentat de o fisură de pe suprafaţa unei piese de otel.
Acest fenomen este folosit pentru detectarea fisurilor cu ajutorul pulberilor magnetice. Cîmpul de dispersie, în jurul părţii superioare a fisurii, este evident mai lung decît deschiderea fisurii. Datorită forţelor magnetice, pilituri, de fier sau de oxizii de fier, pot fi atrase de acest cîmp magnetic de dispersie. Pulberile magnetice adunate în zona unui flux magnetic dispersiv, alcătuiesc o indicaţie clară asupra fisurilor fine, care pot fi recunoscute foarte bine, uneori chiar cu ochiul liber.
Instalaţii de tip mese de control

masa controlIn topul acestor instalaţii se situează mesele de control cu deschideri de prindere de 300 mm sau 600 mm, care reprezintă cele mai economice soluţii pentru acest tip de control.

 

 

 

Instalaţii de tip bancuri de control

2Sunt destinate în mod special controlului fisurilor longitudinale (fără jug de magnetizare) pieselor mici, trase sau laminate (sîrme, bare, profile, etc.).

 

 

 

Surse de curent portabile sau transportabile

Echipamentele de magnetizare prin trecerea directă a curentului, introduc curenţi de intensitate foarte mare, în piesă, curenţi ce produc un cîmp magnetic perpendicular pe direcţia lor, lucru ce permite punerea în evidenţa a fisurilor orientate paralel cu direcţia contactelor de curent.

Sursele de curent conţin un transformator de mare putere, un comutator de tensiune, eventual şi un redresor. Se potîntîlni şi surse care produc impulsuri de curent.
Toate elementele sunt introduse într-o carcasă; în exterior sunt bornele de curent şi comutatorul în trepte. Pentru introducerea curentului de magnetizare se utilizează diferite tipuri de electrozi.

Surse Portabile:

WP 1000/1500 Procedee:
-    LKW, SSW, SIW(W)
-    LKW, SSW, SIW, LKP, SSP (WP);

Sursa Portabila

Sursa Portabila

•    Permite măsurarea intensităţii cîmpului magnetic tangenţial;
•    La magnetizare operatorul are ambele mîini libere;
•    Zonă mare de controlat, la o Singură magnetizare;
•    Din cabluri poate fi formată şi o bobină;
•    Posibil şi curent pulsatoriu (WP)
•    Curent de scurtcircuit:
-    funcţionare continuă: 5000 A;
-    curent pulsatoriu: 7700 A.

 

Surse transportabile:

transportabile

Sursa Transportabila

W 2000; WP 2000/3000 WR 2000; WPG 2000/3000 Procedee:
LKW, SSW, SIW, LKP, SSP.
•   Permite măsurarea intensitătii cîmpului magnetic tangenţial;
•    La magnetizare operatorul are ambele mîini libere;
•    Zonă mare de controlat, la o Singură magnetizare;
•    Din cabluri poate fi formată şi o bobină;
•    Posibil şi curent pulsatoriu;
•    Curent de scurtcircuit:
-    funcţionare continuă: 10.000 A;
-    curent pulsatoriu: 16.000 A.

 

Magnetizarea prin parcurgerea piesei cu câmp magnetic

magnetizareMagnetizarea cu jug (simbol conform DIN 54130: JE, JD) nu se deosebeşte fizic de magnetizarea cu bobină; cu acestă metodă se obţine acelaşi efect, ea oferind însă anumite avantaje la manipulare. Miezul de fier transmite în afara bobinei cîmpul magnetic folosit pentru control, format în interiorul bobinei. Forma de bază a jugului magnetic este de potcoavă, în cazul jugului închis, circuitul magnetic închizîndu-se prin piesa de controlat. Bobina jugului poate fi amplasată pe traversă sau divizată în două, pe cele două braţe ale jugului.

 

Magnetizare combinată, prin parcurgerea piesei concomitent cu curent şi cu câmp magnetic
Sunt destinate în mod special controlului pieselor mici. în topul acestor instalatii se situează mesele de control cu deschideri de prindere de 300 mm sau 600 mm, care reprezintă cele mai economice soluţii pentru acest tip de control.

*Toate articolele de la sectiunea Ingineria Sudarii sunt utile in promovarea examenului IWE/IWI            ISIM Timisoara

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>