Mai 082013
 

electrod fuzibil la sudarea WIGPrincipiu
Fixarea in port-electrod a unui electrod de wolfram prin care trece curent.
Intre electrodul de wolfram si piesa de sudat se formeaza un arc electric care imbina materialul de baza cu materialul de adaos topit.
Gazul de protectie ce se evacueaza din port-electrod, protejaza electrodul din wolfram si baia de sudare de influenta aerului.

Instalatia de sudare si procesul de sudare

Instalatia de sudare si procesul de sudarePistoletul de sudare contine un electrod de wolfram, duze de gaz, in functie de curentul de sudare furtunuri cu apa de racire. In mod obisnuit, debitul de argon depinde de diametrul duzei si de conditiile de sudare, intre 5 pana la 10 l/min. In cazul sudarii mecanizate, sarma de sudare se aduce separat, nu prin intermediul furtunurilor.
Sarma de sudare este comandata separat, deoarece pornirea si oprirea procesului de sudare se face prin pistoletul de sudare.

In cazul sudarii WIG, in functie de curentul de sudare se folosesc pistoale de sudare racite cu aer sau cu apa, dupa cum urmeaza:
Pistolet de sudare racit cu aer
Pistoletele de sudare racite cu aer se folosesc la un curent de sudare de pana la 250 A.
Pistolet de sudare racit cu apa.
Pistoletele de sudare racite cu apa se folosesc pentru curenti de sudare mari si durata active mare.

Sursa de sudare are caracteristica cazatoare (curent constant), avand ca si efect amperaj constant chiar daca lungimea arcului se modifica.

Gaze de protectie folosite si aplicatii la procesele de sudare

In cazul sudarii WIG, gazul de protectie asigura protectia electrodului de wolfram, fara a reactiona chimic cu acesta: argon (Ar), heliu (He)
amestecuri de argon (Ar) si heliu (He), amestecuri de argon (Ar) si hidrogen (H2).
Sudarea WIG permite sudarea otelurilor si a metalelor neferoase in toate pozitiile.
Zona de eficienta pentru sudare sunt grosimile de la 0.5 mm pana la 5 mm, in cazul grosimilor mai mari se va suda prin acest procedeu numai stratul de radacina.
Domeniile importante de utilizare sunt: tehnologia aerospatiala, mecanica de precizie, constructia de aparate si containere.
Sudarea WIG poate fi folosita manual, partial sau complet mecanizata, sau chiar automatizata.

In tabel sunt prezentate cateva materiale de baza si gama de grosimi pentru sudarea economica.

tabel de rentabilitate economica

Avantajele procesului de sudare:
-caldura minima introdusa
-proces de sudare stabil (descarcare electrica stabila)
-reglarea separata a caldurii introduse si a ratei de depunere
-sudarea fara material de adaos
-aspectul corespunzator al sudurii, fara stropi
-umplere eficienta a rosturilor

Variante ale sudarii WIG- Sudare cu arc pulsat

Echipamentelede de sudare WIG cu arc pulsat, folosesc o metoda relativ noua de modificare a tipului de curent, sub forma de patrat sau sinusoidala, cu parametrii de impuls variabili (amplitudine, frecventa, raport pauza-curent etc.). La impulsul inalt de curent se aduce un aport de caldura in zona de sudare. Materialul de sudat este topit. In timpul cu curent mic, numai o mica cantitate de caldura este adusa in piesa. In acest timp baia topita se raceste. Curentul de valoare mica mentine arcul si evita intreruperile si dificultatile de amorsare.
La sudarea cu material de adaos, acesta se va topi impreuna cu materialul de baza in timpul fazei cu impuls mare. Frecventa de impuls este intre 0.5 Hz si 10 Hz.
Caldura introdusa in sudura poate fi modificata prin alegerea duratei si valorii curentului.
In caz extrem, cusatura sudata poate fi considerata ca o succesiune de puncte de sudare, unul langa altul sau uneori se suprapun.
Datorita sudarii WIG pulsat, domeniul de aplicare a procesului WIG poate fi extins la valori mici de putere si valori reduse de grosimi de material, cu aspect foarte bun al sudurii.

Caracteristicile procesului de sudare WIG pulsat

Comparand sudarea WIG cu sudarea WIG pulsat avem urmatoarele avantaje si dezavantaje.

Avantajele sudarii WIG pusat:
-posibilitatea introducerii unei energii mai mici
-o mai buna patrundere in cazul sudarii de materiale groase
-un arc mai stabil
-formarea unei radacini cat mai uniforme
-o pozitie de sudare mai buna
-deformatii mai mici ale piesei
-o mai buna formare a baii de sudare
-o mai buna umplere a rosturilor
Dezavantaje:
-echipamente de sudare scumpe
-setarile echipamentului sunt foarte complicate

Electrozii de Wolfram
Calitatea unui cordon de sudura WIG, depinde de tipul de electrod de wolfram folosit si de modul de ascutire al electrodului.
Se disting electrozi de wolfram pur si electrozi cu oxizi aditivati. Diferentele intre aceste tipuri de electrozi consta in de modul lor de lucru. Acest lucru arata ca pentru a avea un arc stabil, un electrod de wolfram pur devine cu 1000°C mai fierbinte ca un electrod thoriat.
Densitatea de curent necesara utilizarii a a unui electrod pur este in faza lichida in timp ce pentru un electrod cu thoriu este in faza solida.
Valorile de curent aproximativ depind de diametrul electrodului, felul de curent si polaritate.
Thoriu este inlocuit din ce in ce mai mult cu alti oxizi.

Forma de ascutire a unui electrod are un rol deosebit in modul de formare a arcului electric, dar influenteaza direct si fluxul de caldura ce se transfera piesei sudate.
Electrodul este caracterizat prin tipul de curent si polaritate, dar si de valoarea curentului de sudare. In cazul unui curent continuu cu polaritatea negativa, forma arcului de sudare este de tip con.
Prin ridicarea nivelului de curent, varful electrodului devine lichid si formeaza o sfera cu un diametru egal cu diametrul electrodului.

*Toate articolele de la sectiunea Ingineria Sudarii sunt utile in promovarea examenului IWE/IWI            ISIM Timisoara

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>