Ian 142013
 
dispozitive
O echipa de la Centrul pentru Infrastructură inteligentă și construcții au dezvoltat un amplificator mecanic pentru a converti vibrațiile ambientale în energie electrică mai eficient, care ar putea fi utilizate pentru a alimenta senzori wireless pentru monitorizarea stării de sănătate structurală de drumuri, poduri și tuneluri.

 

Probleme nedetectate structurale în infrastructura de imbatranire pot fi dezastruoase, precum recentul incident, în in partea de vest intr-un tunel intens circulat in  Sasago din Tokyo. Nouă persoane au fost ucise atunci când bucati imense de beton au început să cadă de pe acoperiș, a pornit si un incendiu si oamenii au ramas blocati in propriile vehicule.

Din fericire, astfel de incidente sunt rare, dar capacitatea de a determina cand problemele structurale pot deveni o amenintare pentru siguranta publica este o prioritate majora pentru guvern si industrie.

Centrul pentru Infrastructură inteligentă și construcții (CSIC) a fost înființat în 2011 pentru a dezvolta si comercializa noi tehnologii menite să facă posibilă infrastructura inteligentă, în primul rând prin dezvoltarea de tehnologii noi și senzori de gestionare a datelor, ceea ce va permite monitorizarea continuă a drumurilor noastre, tunelurilor și podurilor.
Un nou dispozitiv proiectat de catre cercetatori in CSIC ar putea permite acest tip de observații prin conversia vibrației cu care se confruntă structurile, în energie electrică, în scopul de a alimenta mici dispozitive de monitorizare de la distanță în locuri unde accesul este limitat, precum în interiorul unui tunel sau sub un pod.

Senzorii wireless sunt o modalitate de monitorizare foarte eficienta iar industria este interesata sa produca asstfel de dispozitive dar „bateriile sunt intodeauna un punct sensibil” spune profesorul Kenichi Soga, care a proiectat dispozitivul cu Dr. Ashwin Seshia și Jia Yu, un student doctorat  în grupul Dr Seshia.

„Defapt nu sunt bateriile problema ci costul energiei umane pentru a inlocui bateriile consumate”

Deoarece noile dispozitive se autoalimenteaza cu energie scad costurile pentru industrie, permitand in acelasi timp o monitorizare continua de la distanta,in scopul de a detecta problemele intr-un stadiu incipient.

Dispozitivul dezvoltat de echipa de CSIC se bazeaza pe un fenomen cunoscut sub numele de rezonanta parametrica. Dispozitivul de „recoltare de energie” poate fi realizat ca un sistem micro-elecric (MEMS). Dispozitivul consta intr-o structura de micro-consola si un traducator. Atunci cand forta este aplicata perpendicular pe consola, parametrii de rezonanta genereaza mai multa energie de la aceeasi cantitate de vibratii.

Dispozitivul poate fi folosit deasemenea in industria constructiilor, la alimentarea dispozitivelor portabile sau extinderea duratei de viata a bateriilor la telefoanele mobile

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>