Ian 292013
 
Folosim invenţii din căminul nostru atât de frecvent, încât avem impresia că ele există dintotdeauna. Dar aceste aparate şi dispozitive uzuale au fost cândva noi şi foarte interesante. Invenţiile casnice au fost gândite pentru a reduce efortul depus în gospodărie. înainte de inventarea aspiratorului, oamenii îşi băteau cu sârguinţă covoarele pentru a îndepărta praful din ele; înainte de inventarea maşinii de tuns iarba, cosirea ei era o sarcină dificilă, efectuată manual cu ajutorul unei seceri. Înainte de apariţia frigiderului electric, alimentele erau cumpărate zilnic, consumate, resturile fiind aruncate. Iniţial, aparatajul casnic era realizat manual, nu avea fiabilitate şi era scump. Producţia în serie a dus la crearea produselor ieftine, mai sigure şi accesibile tuturor. Invenţiile casnice sunt îmbunătăţite şi modernizate permanent. Oare ce fel de invenţii ne vor scuti de munca în căminul nostru peste câţiva ani?

ÎNGHETATA. Probabil că îngheţata apare pentru prima dată în China antică. În Europa, prin anii 1300, devine . un desert foarte apreciat în rândul suveranilor

Mâncare congelată.Observând modul în care eschimoşii îşi conservă peştele, Clarence Birdseye a întrezărit potenţialul congelării rapide a multor alimente. Birdseye a introdus alimentele congelate în magazinele americane în anii ’30.

Margarina.Deficitul în producţia de unt a Franţei anilor 1860 l-a determinat pe Napoleon III să încurajeze cercetările pentru găsirea unui înlocuitor. In 1869, Hippolyte Mege-Mouries a inventat o pastă produsă din grăsimi animale, pe care a denumit-o margarina.

TOALETA. Toaleta cu jet de apă a fost inventată de către Sir John Harington în 1589. El a instalat una în propria casă şi alta în casa naşei sale, regina Elisabeta I a Angliei. Toaletele au intrat în uz abia după cca 200 de ani.

Ambalajul perfect. Cutiile din carton cerat au fost inventate în Suedia de către Ruben Rausing în 1951.

MAŞINA DE CUSUT. Croitorii nu priveau cu ochi buni primele maşini de cusut, apărute pe la 1800, crezând că acestea îi vor lăsa fără lucru. În 1851, Isaac Singer a inventat prima maşină de cusut de uz casnic eficientă.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>