Ian 282013
 
inventii
Folosim zilnic nasturi, sticle, cuţite, cuie, ace de siguranţă, piepteni, umeraşe şi alte inventii simple. Cum ne-am descurca fără ele? Imaginaţi-vă un supermarket fără conserve, pâine, carne, îngheţată, cutii cu lapte sau fructe şi legume! Oamenii reinventează constant lucrurile simple, cum sunt periuţele de dinţi sau capacele sticlelor, utilizând idei, materiale şi tehnologii noi. Alte obiecte, precum boldurile şi umeraşele, au rămas aproape neschimbate din momentul în care au fost inventate. In New York, în anul 1886, a fost pus în circulaţie un cuvânt special care desemna invenţiile simple, dar ingenioase. Francezul Gaget a vândut turiştilor americani mii de modele în miniatură ale Statuii Libertăţii. Locuitorii New Yorkului care au cumpărat aceste statui le-au numit gadgets şi cuvântul a fost utilizat de atunci pentru a descrie obiectele simple, dar ingenioase.

APRINDEŢI FOCUL!Gustave Pasch din Suedia a brevetat chibriturile în 1845, însă acestea nu au fost produse decât în 1855. Modelele iniţiale se aprindeau accidental sau emanau gaze periculoase.

UN RAS RAPID.În 1901, un vânzător ambulant american pe nume King Camp Gillette a inventat lama de ras.

O SPĂLARE COSTISITOARE.Săpunul a fost inventat în Sumeria, în urmă cu 4000 de ani. Abia în 1820 devenea suficient de ieftin pentru a putea fi cumparat de oricine.

ACUL DE SIGURANŢĂ. În 1849, englezul Charles Rowley și americanul Walter Hunt au inventat un accesoriu inteligent – acul de siguranta

LACĂTUL Şl CHEIA.În 2000 î.Hr., egiptenii au confecţionat lacăte şi chei din lemn pentru a păstra în siguranţă comorile regale. Aceste lacăte şi chei erau decorate cu aur pentru a le arăta importanţa, în 1865, Linus Yale Jr. a patentat un lacăt obişnuit care putea fi produs în serie.

TRAGE-ŢI FERMOARUL! Acest mecanism ingenios a fost inventat de către americanul Whitcomb Judson în 1891. Însă, abia peste 19 ani fermoarul a devenit mai rapid şi mai uşor de utilizat.
BOLDURILE. Egiptenii fabricau bolduri acum 4000 de ani, din cupru, spini și oase de pește. În 1625 John Tilsby a înființat prima fabrică de bolduri în Anglia.

DANTURĂ CURATĂ. Civilizaţiile antice aveau diverse metode de curăţare a dinţilor. Periuţa de dinţi a fost inventată sub forma actuală, de William Addis 1780.

MANCAREA CONSERVATĂ. Englezul Peter DurAnd s-a gândit să păstreze mâncarea în cutii speciale din tablă. El şi-a vândut Ideea lui John Hali şi lui Bryan Donkin, care au înfiinţat o fabrică de conserve în 1811.

BUNELE MANIERE LA MASA. Tacâmurile au apărut pe mese acum 400 de ani. Furculiţa a devenit un element indispensabil al tacâmurilor italiene prin 1500 şi a fost utilizată în Anglia, Franţa şi America din anii 1600.

UMBRELA. Umbrela a fost utilizată împotriva soarelui pentru prima dată în China antică. Mult mai târziu a fost folosită pentru protecția împotriva ploii. Denumirea provine din latină și “înseamnă umbră mică”.

BANI BANI BANI.Se spune că primele monede au apărut în China antică. Ele erau făcute din bronz, fiind proiectate pentru a arăta, ca uneltele cotidiene, cum sunt cuţitele şi spadele. În regatul antic al Lydiei, monedele rotunde au fost utilizate în anul 600 î.Hr. În onoarea regelui aveau ştanţate o parte un leu şi un taur. Semnele de pe verso indicau greutatea şi calitatea lor. Cu trecerea timpului, comerţul a înflorit, iar odată cu el şi banii. Se presupune că banii din hârtie îşi au originile tot în China antică. Bancnotele de hârtie au fost emise pentru prima dată în 1661, de către Banca din Stockholm, în Suedia, în 1988, oamenii de ştiinţă din Australia au inventat bancnotele de plastic care sunt de patru ori mai rezistente fiind în acelaşi timp şi reciclabile.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>