Ian 152013
 
Tactic
O echipa de cercetatori de la campusul Alcoy al universitatii Politehnice din Valencia, impreuna cu companiile Innovatec si Indra, au proiectat un dispozitiv care ajuta oamenii surzi si orbi sa comunice si sa navigheze pe internet. Sistemul denumit “TacTic” este in present in stadiul de prototip si este in primul rand destinat celor care folosesc limba Malossi.

 

Cercetatorii au conceput un sistem de stimulare tactile, care a fost pusa in aplicare pe o manusa si se bazeaza pe limba Malossi. Manusa este prevazuta cu 26 de motoare, fiecare dintre ele reprezinta litere ale alfabetului distribuite de-a lungul mainii, la fel ca o tastatura. Este prevazuta cu incarcator si diferite module wireless.

Sistemul este alcatuit din doua interfete, una pentru accesul la calculatoare si unul pentru smartphone-uri. In ambele cazuri, li se permite utilizatorilor echipati cu manusa TacTic sa navigheze pe internet, sa citeasca carti sau alte fisiere de text, sa-si verifice e-mailurile, sa comunice prin messenger sis a obtina chiar si o reprezentare tactile de imagini si muzica.

In plus cercetatorii au conceput o aplicatie PC, care reproduce fisiere video (filme si seriale TV) cu tot cu subtitrarile lor, care  pot fi trimise catre manusa. Aceasta tehnologie ar putea ajuta persoanele neajutorate sa-si consolideze relatia lor cu exteriorul.

Pana acum ei nu puteau comunica decat cu persoanele care cunosc limba specifica, folosita de persoanele cu acest tip de handicap si aveau acces foarte limitat la internet subliniaza cercetatorul Juan Navarro.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>