Iul 272013
 
Elon Musk

Elon Musk, cel care vrea călătorii ieftine în spațiul cosmic, cel care dezvoltă automobile electrice performante și care dorește să construiască un oraș solar, a anunțat de curând că va lansa un nou proiect revoluționar: construirea unui nou sistem de transport terestru de mare viteză.

Pe 15 iulie Elon Musk a postat pe contul său de Twitter următorul mesaj: ”Will publish Hyperloop alpha design by Aug 12. Critical feedback for improvements would be much appreciated.” (Voi face public proiectul Hyperloop pe 12 august. Observațiile critice care ar putea ajuta la îmbunătățirea lui sunt binevenite.)
Despre ce să fie vorba? Ce proiect ambițios va fi lansat de către Elon Musk?

Săptămâna trecută au apărut mai multe zvonuri. Mărturisesc că nu le-am acordat atenția cuvenită. Ele se bazau pe ce spusese Musk într-un interviu din emisiunea PandoDaily. Iată transcriptul părții care ne interesează:

Elon Musk: […] Descriind ideea, arătând ceea ce ar trebui făcut, oricine va putea face același lucru, Poate că ar trebui să o patentez și apoi să las oricui dreptul de a folosi patentul în mod gratuit [open source] pentru a face mai credibil [proiectul]. Va fi al cincelea mod de transport. Avem avioane, trenuri, automobile și nave. Acesta va fi al cincelea mod de transport. Am și un nume pentru el: Hyperloop.

Sarah Lacy (realizatoarea interviului): Va fi ceva asmănător cu tunelul din Jetsons, intri înăuntru și apoi ieși repede afară pe partea celalaltă?

Elon Musk: Da. Trenurile din Califoria se fac remarcate ca fiind cele mai lente și cu biletele cele mai scumpe. […] Sistemul la care mă gândesc va fi ceva care nu va avea niciodată accidente, va fi imun la condițiile meteorologice și va fi de 3-4 ori mai rapid decât un tren de mare viteză… viteza medie va fi de două ori mai mare decât cea a unui avion. Poți pleca din Los Angeles și să ajungi la San Francisco [552km] în mai puțin de 30 minute. Biletul va fi mai ieftin decât cel de avion și decât pentru oricare mijloc de transport. Probabil se va autoalimenta cu ajutorul panourilor solare, care vor genera mai multă energie decât cea consumată pentru transport. Există metode prin care să putem stoca energia astfel încât sistemul să funcționeze 7 zile pe săptămână și 24 de ore pezi, fără să utilizeze baterii. Da, asta este posibil, cu siguranță.”

Trebuie să subliniez că Musk are de gând ca tehnologiile dezvoltate pentru proiectul Hyperloop să poată fi folosite gratuit de către oricine. Într-o postare pe Twitter, pe 15 iulie, el afirma că: ”I really hate patents unless critical to company survival. Will publish Hyperloop as open source.” (Urăsc patentele, câtă vreme nu sunt critice pentru supraviețuirea companiei. Voi publica proiectul Hyperloop ca ”open source”.)

Într-un interviu din cadrul emisiunii D11, difuzat pe 29 mai, Musk descria sistemul său ca fiind ”o încrucișare între un Concorde, un tun electromagnetic și o masă de airhokey (Airhokey este un joc foarte popular în SUA, în care terenul este reprezentat de o masă cu multe orificii, prin care trece un curent de aer, astfel încât ”jucătorii” – niște mici discuri – și pucul pus în joc să se poată deplasa fără frecare.)

Deocamdată avem foarte puține indicii despre bazele tehnologice ale viitoarei Hyperloop. Știm doar că va permite deplasări cu viteze de circa 1000 km/h, ceea ce implică găsirea de soluții pentru micșorarea rezistenței la înaintare (asta este posibil dacă deplasarea mijlocului de transport se face în tuburi vidate sau în cazul în care în acestea există un curent de aer de mare viteză). Foarte probabil, probabil vor folosi sisteme de levitație magnetică. Deși sunt tentat să încep să speculez (sunt multe opțiuni interesante prezentate pe diferite site-uri, la care aș putea adăuga și ideile mele) dar nu o voi face deocamdată. Până pe 12 august nu mai este mult, așa că putem avea puțintică răbdare.

Oricum, trebuie să recunoașteți că am avut dreptate atunci când spuneam că Elon Musk este desprins din romanele lui Jules Verne. Nu uitați că el visează să transforme civilizația terestră într-una multiplanetară.

Sursa

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>