Apr 142016
 
camp magnetic generat

La aplicarea unui CC la o bobina, prin bobina trece un curent electric, care produce un camp magnetic.
Oprirea alimentarii cu curent are ca rezultat disparitia campului magnetic. Energie care a fost stocata in bobina (campul magnetic) este eliberata in acest moment.
In functie de timp, curentul si tensiunea functioneaza opus unul altuia, dar invers fata de situatia dintr-un condensator.
Curentul intarzie (in faza urmatoare)!

Termen:                 Inductivitate
Prescurtare:         I
Unitate:                 Henry, H [ Vs/A ]
Simbol:                  simbol bobina

simbol bobina intr-un circuit

Bobina area capacitatea stocarii intermediare de energie sub forma unui camp electric.

Cuplarea curentului
Inchiderea comutatorului in circuitul curentului continuu, curentul va fi stocat in spirele bobinei. Aceasta stocare de curent va genera un camp magnetic in jurul conductorului. Acest camp magnetic patrunde in infasurarile bobinei generand o tensiune spre deosebire de tensiunea bateriei aceasta conduce curentul. Tensiunea generata in bobina (indusa) este mai mare si mai rapida iar curentul transforma valoare acesteia intrun camp magnetic. Prin urmare poate sa inceapa imediat dupa conectare, impedanta reactiva in bobina este foarte mare fiind astfel redusa cu scaderea vitezei schimbarii curentului. [vezi video]

Decuplarea curentului
Deschizand comutatorul circuituli de curent, schimbul de viteza al curentului este foarte mare. O tensiune este indusa in bobina care intentioneaza sa mentina fluxul de curent. In acest sens, tensiunea generata la cea mai mare rezistenta in circuit, la deschiderea comutatorului este redusa. Suma de tensiune poate fi mai mare de cat la amorsarea arcului, pentru un termen scurt cu pastrare conducerii curentului pentru o perioada scurta de timp. [vezi video]

 

Electromagnetism

Campurile magnetice se produc prin deplasarea sarcinilor electrice in conductori. Campul magnetic inconjoara conductorul ca un inel.

camp magnetic

Daca conductorul are forma unei bobine atunci se genereaza un camp magnetic similar ca la un magnet.

camp magnetic generat

Doua conductoare paralele, ambele transportand un curent, vor genera o forta.

conductoare paralele transportand curent

Intre conductorii cu aceeasi directie de trecere a curentului fortele de atractie devin mari; intre conductorii cu curenti care trec in directii opuse, unul fata de celalalt, fortele de respingere devin mari.
Current – Camp magnetic – Forta

Transformare, transformator

Sarcina transformatorului in sursele de alimentare cu energie este de a reduce tensiunea care nu este periculoasa pentru sudor si de a marii curentul la un nivel care sa fie suficient pentru procesele de sudare.
Transformatorul principal este format din 2 bobine (infasurari) si un miez de fier.
In cazul In care o tensiune alternativa este conectata la infasurarea de intrare N1, care este, de asemenea, numita primara, intensitatea I a curentului U1 (curentul primar) creaza un camp alternativ in miezul de fier cu flux magnetic F (phi). Acest flux alternativ F este condus de miezul de fier si interactioneaza cu infasurarea secundara N2 . Schimbarile periodice ale fluxului creeaza o tensiune indusa U2 in infasurarea secundara , adica o tensiune alternativa cu aceeasi frecventa cu cea din infasurarea din primara.
Tensiune – Curent – Flux magnetic – Tensiune
legea transformarii,transformator

U1:         U1 tensiune primara [V]
U2:         U2 tensiune secundara [V]
N1:         N1 infasurare primara
N2:         N2 infasurare secundara
I1:         I1 curent primar [A]
I2:         I2 curent secundar [A]

Fiecare conductor ce transporta curent produce un camp magnetic. Se introduce o tensiune intr-o bobina ori de cate ori fluxul magnetic se schimba in aceasta bobina.
Curbele de semnal de curent si campul magnetic format de acesta sunt identice. Liniile de camp magnetice iau calea cu cea mai mica rezistenta, adica trec prin pachetul de tole ale transformatorului.
Prin urmare acestea, de asemenea, trec prin bobina secundara. In cazul in care campul magnetic nu se conformeaza, dar ceea ce se modifica este campul magnetic, o tensiune este indusa pentru o perioada de schimbarea campului magnetic.
legea generala de inductie

 

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>