Sep 282013
 
1.    SCOP
Prezenta instrucţiune stabileste modul de control a lucrărilor de etansare pe faze de constructie, avand ca rezultat reducerea volumului de munca in faza finala de constructie.

2.    DOMENIUL
Se aplica in timpul construcţiei navei, la lucrările de etansare a structurilor de corp si la lucrările de outfitting, in fazele de asamblare, pre-montaj si montaj.

3.    DEFINIŢII, ABREVIERI
N/A

4.    DOCUMENTE DE REFERINŢA
4.1.    Planul de testare tancuri.
4.2.    Desenele de execuţie ale navei.
4.3.    Standardele de constructie ale navei.
4.4.    Procedura de Autocontrol

5.    RESPONSABILITATI
5.1.    Departamentele de producţie
Departamentele de producţie care realizeaza etansarea asigura instruirea in controlul cu lichide penetrante a celor implicaţi in lucrările mentionate de prezenta instrucţiune.
5.2.    Q.M.T.
Inspectorii QC verifica inainte de inspecţia QC (inainte de etansarea finala a sistemelor si a spatiilor etanşe) inregistrarile efectuate de maiştrii in Listele de Verificare, considerând acest autocontrol ca punct de inspecţie obligatoriu.

5.3.    N.T.S.P.
Instruirea in controlul cu lichide penetante a persoanelor trimise de departamentele de producţie.
Control aleatoriu si confirmarea rezultatelor obtinute de persoanele din producţie care folosesc lichidele penetrante.

6. PROCEDURA 6.1. Generalitati
6.1.1.    Pregatirea inainte de sudura a structurilor etanşe constituie punct de autocontrol al executantului si al maistrului.
6.1.2.    Se folosesc numai sudori autorizaţi, iar sudura va respecta procedeul de sudura aprobat.
6.1.3.    Se va evita polizarea excesiva a sudurilor, din motive estetice, cu atentie deosebita la cuplările cap la cap de ţeava sau de colt la imbinarile prin mansoane.
6.2.    Stadiul de asamblare blocuri
6.2.1. Punctele si metodele de autocontrol:
a)    Se verifica cu lichide penetrante etansarea pentru trecerile de outfitting – tevi, conducte, trasee de ventilatie, trasee electrice, stuturi, flanse, mansoane, etc. – prin structuri etanşe.
b)    Se verifica etansarea imbinarilor nedemontabile si demontabile ale sistemelor de tubulaturi, conductelor, etc. cu lichide penetrante si/sau prin testul cu aer
c)    Obturarea conform DMSQS si etansarea decupărilor greşite din structurile etanşe; verificarea cu lichide penetrante
d)    Se verifica cu lichide penetante etansarea in zonele in care au fost făcute desprinderi ale structurii etanşe
NOTA: la trecerile osaturii prin pereţi etanşi si in locurile unde nu se poate efectua testul cu aer a sudurilor de colt, se va verifica etansarea cu lichide penetrante.
6.3.    Stadiul de pre-montaj
6.3.1. Punctele si metodele de autocontrol:
a)    In zona de cuplare a blocurilor se verifica zonele de imbinare a sistemelor.
La imbinarile sudate se verifica pregatirea marginilor conform specificaţiei si sudarea conform WPS. Se verifica etansarea cu lichide penetante
Îmbinările demontabile, prin flanse, compensatori, etc. se verifica prin testul cu aer.
b)    Cand sunt necesare desprinderi ale structurilor etanşe pentru realizarea cuplării, in cazul decupărilor greşite, sau cand sunt necesare modificări ale sistemelor pentru realizarea alinierilor in zona de cuplare, etansarea se verifica cu lichide penetrante.
6.4. Stadiul de montaj
6.4.1.    Executantul si maistrul verifica vizual pregatirea marginilor inainte de sudarea structurii etanşe si a imbinarilor sistemelor in zona cuplării de montaj.
6.4.2.    Se verifica cu lichide penetrante si/sau se testeaza cu aer cuplările etanşe ale sistemelor.
6.4.3.    Structura etanşa desprinsa sau zonele demontate pentru aliniere a sistemelor din zona cuplării de montaj se verifica la etanş cu lichide penetrante sau aer.
6.4.4.    In stadiul de montaj/cheu se realizeaza etansarea finala a sistemelor, conform specificaţiei.

7.    DOCUMENTE – ÎNREGISTRĂRI
7.1. înregistrarea rezultatelor autocontrolului in Lista de Verificare de către executant si/sau maistru.
8.    ANEXE

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>