Ian 172013
 
Datele sau informaţiile dintr-un calculator sunt stocate ca impulsuri electrice. In locul utilizării sistemului de numărare zecimal (cu zeci), în care se folosesc numere pană la nouă şi apoi aceleaşi numere în poziţii diferite reprezintă zeci, sute, mii si aşa mai departe, calcula­toarele numara câte doi sau binar, deoarece un circuit electronic poate reprezenta uşor ab­senţa unui semnal cu cifra 0 şi prezenţa unui semnal cu cifra 1.

Cifrele 0 şi 1 sunt convena­bile şi deoarece pot fi reprezentate pe multe alte căi, cum ar fi absenţa sau prezenţa unei porţiuni magnetizate pe o bandă sau un disc magnetic, sau absenţa sau prezenţa unei găuri pe o cartelă. Aceste semnale alcătuiesc un cod pe care calculatorul îl poate citi sau scrie.

Calculatoarele electronice sunt un sistem de intrări şi ieşiri cu o unitate centrală de pre­lucrare a datelor (CPU) pe post de “creier”. Literele, numerele, imaginile şi muzica pot fi înţelese de oameni, dar nu şi de calculator, şi de aceea “formele citibile de om” sunt încăr­cate în calculator prin tastatură, creion optic sau microfon, iar procesorul citeşte şi trans­formă informaţiile în “formă citibilă de ma­şină”, sau coduri binare. Informaţia este sto­cată până când va fi accesată şi transformată din nou în cuvinte, imagini sau muzică pentru utilizarea de operatorul de calculatoare.

O asemenea complexitate electronică este rezultatul unor secole de dezvoltare. Cartelele perforate au stocat informaţii pentru prima oară în 1787, când ţesătorul francez Robert Falcon le-a folosit pentru a controla un război de ţesut mecanic. Acest sistem a fost îmbu­nătăţit de alt ţesător, Joseph Jacquard. Şiruri de găuri într-o serie de cartele determinau momentul în care apăreau în model firele colorate. Cu alte cuvinte, cartelele stocau detaliile modelului. La schimbarea cartelelor războiul de ţesut executa alt model.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>