Ian 172013
 
Un inductor constă dintr-o bobină de sârmă, adesea înfăşurată în jurul unui miez metalic.

Când curentul trece prin el, inductorul devine magnetizat, câmpul magnetic din jurul lui interacţionează cu curentul care trece prin el şi tinde să se opună oricărei schimbări în intensitatea curentului. Drept rezultat, un curent continuu constant (cc) care trece printr-un inductor este limitat doar de rezistenţa relativ mică a sârmei. Dar unui curent alternativ (ca), sau curent continuu pulsatoriu, inductorul i se opune mult mai puternic. Acest efect este folosit la unele aparate alimentate cu curent continuu. Trecerea curentului printr-un inductor înlătură eficient variaţiile tensiunii electrice, asigurând o alimentare “netezită”.
Un transformator electric tipic constă din două inductoare bobinate în jurul aceluiaşi miez. O tensiune electrică variabilă aplicată la primul bobinaj, sau bobina primară, provoacă, un câmp magnetic variabil. Acesta induce o tensiune alternativă la cel de-al doilea bobinaj, sau bobina secundară. Tensiunea electrică din acesta poate fi mai mare sau mai mică decât cea din bobina primară, în funcţie de raportul dintre numărul de spire. Astfel, dispozitivul transformă o tensiune alternativă în alta.
Un circuit acordat constă, de obicei, dintr-un condensator electric conectat la un inductor. Un astfel de circuit se foloseşte la selectarea, sau acordarea semnalelor la radioreceptoare şi televizoare. La o anumită frecvenţă, numită frecvenţă de rezonanţă, semnalele aplicate produc o tensiune electrică relativ mare. Pentru selectarea unui post diferit, frecvenţa de rezonanţă a circuitului de acord trebuie schimbată, modificându-se valoarea condensatorului sau a inductorului, sau selectându-se un circuit acordat diferit. Multe condensatoare electrice variabile conţin seturi de plăci metalice care se angrenează între ele când sunt rotite. Bobinele cu inductanţă reglabilă au miezuri metalice care pot fi înşurubate şi deşurubate.
Simboluri pentru scheme electrice

 

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>