Noi 202013
 
aparat foto logo

O cutie în care nu intră lumina, cu o gaură sau cu o lentilă la un capăt şi cu o bandă de film fotosensibil la cealaltă, acestea sunt componentele tradiţionale ale unui aparat de fotografiat. Pentru a face o poză, fotograful îndreaptă camera către un subiect şi apasă un buton. Acest buton deschide pentru scurt timp obturatorul din spatele lentilei. Lumina reflectată de obiect trece prin lentilă şi ajunge pe film sau pe un cip digital, generând astfel o imagine.

aparat digitalAparatele digitale nu folosesc film. In locul acestuia, imaginea este capturată pe un cip fotosensibil. Fotografiile sunt afişate instantaneu pe un ecran al aparatului şi pot fi şterse dacă nu sunt agreate. Imaginile pot fi transferate într-un computer şi printate

După ce o imagine a fost stocată pe un aparat digital poate fi transferată într-un computer. De aici, poate fi printată pe hârtie fotografică sau trimisă prin Internet. Programe speciale permit prelucrarea fotografiei şi dau fotografului posibilitatea să controleze foarte bine imaginea.

“Un inventator american, George Eastman (1854-1932), a pus bazele firmei Kodak. In 1884, a produs prima bobină de film, iar în 1888, prima cameră-cutie, făcând din fotografie un hobby accesibil. In 1889, a folosit o peliculă de celuloid transparent pentru imaginile primului film.”

Diferite lentile produc diverse efecte vizuale. O lentilă superangulară permite să apară în fotografie o porţiune mai mare fotodin cadru decât o lentilă normală. O lentilă pentru zoom poate executa un prim-plan al unui subiect aflat la distanţă. Lentila „ochi de peşte” deformează imaginile, creând un efect impresionant. Aceste lentile sunt detaşabile.
Calitatea unei fotografii se poate controla prin folosirea butonului de reglare a obturatorului şi vitezei filmului, bliţului şi prin reglarea distanţei focale. Imaginea finală va depinde de tipul de film introdus în aparat, cantitatea de lumină care intră în lentilă şi de durata expunerii la lumină a filmului.
Bliţul asigură lumina necesară pentru fotografiile executate după lăsarea serii sau când există puţină lumină. Bliţul este controlat electronic, declanşându-se în momentul în care se deschide obturatorul.
Aparatul foto cu vizare prin obiectiv (SLR)
Spre deosebire de alte aparate, ceea ce se vede prin aparatul SLR este chiar imaginea care se imprimă pe film. Oglinzile din interiorul vizorului corectează imaginea cu susul în jos care vine de la lentilă. în momentul în care se deschide obturatorul, oglinda se ridică, permiţând luminii să ajungă pe film (traiectoria luminii este redată de linia punctată)
Aparatul de 35 mm
Cele mai cunoscute aparate sunt cele de 35 mm, denumite după lăţimea filmului folosit. Acestea sunt aparate mici şi uşor de folosit. Adesea au funcţii suplimentare prin care se reglează automat la variaţiile luminii şi la distanţă pentru a asigura de fiecare dată o fotografie clară.
Tipuri de film
Astăzi, filmele din plastic se găsesc în dimensiuni şi viteze variate în format color sau alb şi negru, ambalate sub formă de bobine sau plăci. Viteza, dată în cifre ASA/ISO sau DIN indică viteza de reacţie a filmului la lumină. Un nou dispozitiv, numit „Sistem de film electronic”, poate fi introdus   într-un aparat de 35 mm şi poate stoca până la 30 de imagini digitale, care pot fi transferate într-un computer.

Istoric
în sec. IV î. Hr. este descoperită “camera obscură”; aceasta constă într-o cameră întunecată în care se proiectează o imagine.
1822 Francezul Joseph Niepce execută prima fotografie pe o coală de aliaj din plumb şi cositor acoperită cu bitum.
1839 Colegul lui Niepce, Louis Daguerre, prefaţează procedeul pentru înregistrarea imaginilor pe cupru.
1839 Englezul William Fox Talbot execută un procedeu prin care se pot copia fotografiile.
1895 Fraţii Lumiere, din Franţa, îşi patentează camera/proiectorul care folosea peliculă din celuloid perforată pe margini, pentru ghidaj.
1948 Inventatorul american Edwin Land construieşte primul aparat foto instant, comercializat de Polaroid Corporation.
1956 Se inventează o cameră care înregistrează imaginile pe două role de bandă video magnetică.
Anii ’80 Apare prototipul primului aparat digital. 1986 Este lansat aparatul de unică folosinţă.
1992 Apare formatul jpg, un fişier comprimat pentru stocarea imaginilor digitale.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>