Aug 162013
 

Plugul şi irigaţia au „domesticit” mai mult teren arabil decât orice alte invenţii din domeniul agricol. Oamenii au beneficiat pentru prima dată de recolte în Orientul Mijlociu, în urmă cu circa 10 000 de ani, însă semănatul şi recoltarea manuală a acestora era un proces anevoios. în Egipt şi în India, 4500 de ani mai târziu, fermierii pregăteau terenul pentru semănat cu ajutorul unor pluguri de lemn trase de boi. Egiptenii au inventat un instrument numit shaduf, care îi ajuta să ia apă din fluviul Nil pentru a iriga sau a uda culturile. Sârma ghimpată este o altă invenţie agricolă. Fermierii o utilizau prin 1800 pentru a delimita pe suprafeţele întinse ale Africii, Americii de Nord şi Australiei, fermele de grâu, vite şi oi. Aceste ferme enorme au revoluţionat agricultura şi creşterea animalelor. Fermierii aveau acum nevoie de metode mai rapide de recoltare a grânelor, lânii, cărnii şi laptelui. Metodele vechi au fost curând înlocuite de maşini care efectuau munca oamenilor.

FURCA
Inventate de romani, furcile de fier foloseau la strângerea fânului în căpiţe.
GREBLA
Greblele de lemn au apărut în Europa prin anul 500 d.Hr., fiind folosite pentru strânsul grânelor treierate.

lopataLOPATA
Lopeţile de fier cu cozi de lemn au fost inventate de romani acum circa 2000 de ani.
SARMA GHIMPATAsarma ghimpata
în 1867, americanul Lucien Smith a inventat sârma ghimpată, folosită la delimitarea fermelor.
au fost inventate de romani acum circa 2000 de ani.

 
Irigarea culturilor
Shaduful egipteanS’haduf-ul egiptean este, de fapt, o cumpănă. Un par de lemn se balansează deasupra unui puţ, sprijinit pe un cadru de lemn cu o greutate de piatră la un capăt, pentru 1 contrabalansare. Greutatea pietrei uşurează ridicarea găleţii grele cu apă.
PLUGUL
Plugurile de lemn cu coarne de cerb au fost inventate în Egipt şi India în urmă cu circa 5500 de ani. Plugurile simple trase de boi sunt încă utilizate în fermele de familie din numeroase ţări.
TRACTORUL
Tractoarele cu aburi şi trei roţi, construite de compania Case din America în 1829 erau grele şi se blocau în solul  moale. Tractoarele  moderne au fost  lansate de Henry Ford HM.    în 1907

MAŞINA DE EGRENAT. Catherine Greene şi Eli Whitney SUA
SECERATOAREA. Cyrus McCormiek SUA

PLUGUL DE OŢEL. John Lane SUA

FERTILIZAREA CU ÎNGRĂŞĂMINTE. Julius von Sachs Germania

MULGĂTOAREA MODERNĂ. William Murchland Scoţia
Ştiaţi că…
Superfosfaţii – substanţe chimice artificiale care îmbogăţesc pământurile – au fost inventaţi de Sir John Bennett Lawes în Anglia, în 1842, Fertilizatorii sunt, însă, adesea deversaţi în râuri şi oceane, distrugând fauna.
PESTICIDUL DDT. Paul Mu Iter Elveţia
COMBINA AXIALA DE RECOLTAT.International Harvester New Holland, SUA

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>