Noi 212013
 
galaxii logo

Astronomia este studiul spaţiului şi al elementelor pe care acesta le conţine. A fost o materie studiată încă din timpuri străvechi, când oamenii foloseau ochiul liber pentru a observa stelele şi planetele. Astronomii din zilele noastre folosesc echipamente sofisticate pentru a aduna informaţii despre spaţiu şi despre cum funcţionează Universul ca întreg.

Echipamentul astronomilor este depozitat şi folosit în observatoare. Atmosfera şi alte radiaţii din spaţiu distorsionează lumina, motiv pentru care multe observatoare sunt situate la mare altitudine.
observatorul Kitt Peak

Cele mai mari observatoare optice ale lumii se găsesc pe vârful munţilor, departe de luminile oraşelor, unde atmosfera este transparentă şi uscată. Observatorul Naţional Kitt Peak, care are 22 de telescoape uriaşe, se află în vârful unui munte cu o înălţime de 2.100 m, în Arizona, SUA. Observatoarele situate în astfel de locuri inaccesibile trebuie să aibă toate dotările necesare pentru astronomi, incluzând locuri de cazare, ateliere şi mijloace de transport.
Undele radio sunt afectate foarte puţin de atmosferă, astfel incât radio-telescoapele pot fi aşezate aproape oriunde. Antena radio de 305 m, Arecibo, se află intr-un crater în Puerto Rico. Este cea mai mare antenă radio individuala din lume.
Doar o fracţiune din timpul unui astronom este petrecut observând. Majoritatea datelor vin din observaţii făcute şi Antena radio Areciboînregistrate de alţi astronomi cu ajutorul telescoapelor gigant sau de la echipamentele automate ale sondelor spaţiale. Observaţiile se folosesc pentru a elabora sau confirma teorii, cum ar fi cele referitoare la originea stelelor.

Un senzor CCD este un cip electronic care înregistrează informaţiile din spaţiu şi poate colecta destule date în câteva ore pentru a da de lucru unui astronom ani întregi. Informaţiile pot fi adunate direct într-un computer şi apoi transferate în celelalte computere pentru analiză. Computerele pot procesa imaginile şi pot prelucra un volum mare de informaţii mult mai repede decât ar putea un astronom.
Majoritatea astronomilor se specializează într-un anumit domeniu de cercetare cum ar fi: geologia planetară, praful interplanetar, naşterea stelelor, formarea galaxiilor sau studiu quasarilor. Oricare ar fi materia de studiu, pe astronomi îi puteţi găsi în una dintre următoarele locaţii principale: în universităţi şi observatoare.

Instrumente astronomice
Astronomii adună informaţii din spaţiu analizând o gamă de radiaţii electromagnetice, undele radio, lumina şi alte lungimi de undă, cum ar fi razele X, cele infraroşii şi ultraviolete. Astronomii folosesc telescoape speciale, cu diverse accesorii, pentru colectarea şi studierea informaţiilor.
Cele mai puternice şi performante telescoape folosesc una sau mai multe oglinzi pentru a colecta lumina care vine de la un obiect aflat la distanţă şi formează o imagine. Dispozitivele electronice sau plăcile fotografice colectează datele, şi nu ochiul liber. Alte accesorii, cum ar fi spectroscoapele şi fotometrele, ajută la analizarea luminii emise de stele.
Observatorul spaţial.Telescoapele din spaţiu colectează date 24 de ore pe zi şi le trimit înapoi pe Pământ. Telescopul spaţial Hubble, lansat în 1990,  orbitează în jurul Pământului, adunând informaţii de pe lungimile de undă optice şi ultraviolete.
Sondele spaţiale.Obiectele din sistemul solar au fost studiate îndeaproape prin sondele spaţiale. Instrumentele execută un număr de investigaţii, ce includ atât conturarea de imagini detaliate ale planetelor şi ale sateliţilor lor, cât şi analiza compoziţiei lor. Două sonde identice Viking au cercetat planeta Marte în 1976.

Stiati ca:
Astronomul britanic Fred Hoyle (1915-2001) a ajutat la rezolvarea unor probleme dificile puse de astronomii secolului XX. O descoperire majoră a fost explicarea nucleosintezei- modul în care sunt produse elementele chimice din hidrogen înăuntrul stelelor. El a scris, de asemenea, şi romane ştiinţifko-fantastice.
1609 A fost folosit pentru prima dată telescopul în studiul sistematic al spaţiului.
1781 Descoperirea lui Uranus, dublată de cea a diametrului sistemului solar cunoscut.
1863 Analiza luminii stelare arată faptul că stelele sunt alcătuite din  aceleaşi elemente ca şi Pământul.
1923 Astronomii observă şi alte galaxii în afară de Calea Lactee.
1963 Este descoperit quasarul. 1987 Explodează o Supernovă
999 Prin telescopul Hubble se observă 18 alte galaxii aflate până la 65 milioane de ani distanţă.

 

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>