Iul 272013
 
Tick rover
Nu mai stai pe iarbă de frică să nu te alegi cu o mușcătură de căpușă? Trei profesori de la Virginia Military Institute (VMI) au creat un robot care le ucide fără milă.

Nu toate căpușele poartă faimoasa bacterie Borrelia care poate cauza boala Lyme. De fapt, doar 12 specii de Borrelia din 36 cunoscute pot declanșa borrelioza dintre care, cele mai notorii sunt Borrelia burgdorferi, Borrelia afzelii și Borrelia garinii. Exterminarea infamelor insecte dăunătoare poate fi făcută cu ajutorul substanțelor chimice, care însă afectează flora și fauna deopotrivă.
Rezolvarea vine de la Tick rover, un roboțel care le colectează și le omoară în doar câteva minute. Profesorii de la VMI au folosit pur și simplu o mașinuță telecomandată pe care au înzeastrat-o cu un sistem extrem de simplu ce emite CO2 cu ajutorul a două tuburi micuțe, poziționate sub mașinuță. Căpușele sunt atrase de dioxidul de carbon emis, de obicei, de ființele cu sânge cald și se duc singure în capcană. În spatele mașinuței se plimbă pe iarbă niște fâșii din cârpă impregnate cu substanța toxică care le ucide la câteva minute după ce s-au prins de ele. Mașinuța se mișcă încet, pe o traiectorie circulară, adunând astfel populația de insecte de pe o suprafață mult mai mare. În primele teste, Tick rover a reușit să omoare 90% dintre căpușele de pe traiectorie, iar la al doilea test nu au mai existat supraviețuitori. Dacă testele vor dovedi și în continuare eficiența roboțelului, profesorii de la VMI vor începe să caute fonduri pentru comercializarea lui Tick rover.

Sursa

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>