Iul 272013
 
cel mai lent experiment

A început în urmă cu aproape 69 de ani în urmă, la Trinity College din Dublin, când a fost lăsată să se formeze o picătură de gudron, pentru ca mai apoi, atunci când a căpătat mărimea potrivită să se desprindă. Iar picătura tocmai s-a desprins.

De-a lungul timpului au fost realizate mai multe experimente de acest tip, iar unul dintre ele a primit premiul IgNobel în 2005. John Mainstone și Thomas Parnell, de la Universitatea Queensland, Australia, au primit în acel an Premiul IgNobel pentru Fizică, deoarece ”au realizat cu mare răbdare un experiment care a început în 1927”. În cadrul experimentului gudronul a fos lăsat că curgă printr-o pâlnie, formându-se picături cu o viteză de o picătură la fiecare an.

Experimentul de la Trinity College a implicat mult mai multă răbdare. Aproape că fusese dat uitării. El a început în 1944, și avea drept obiectiv studiul curgerii materialelor foarte vâscoase. În luna aprilie, anul trecut, cineva și-a adus aminte de el și s-a decis să se instaleze camere video pentru a îl monitoriza. În dupăamiaza zilei de 11 iulie, în jurul orei locale 17, minunea mult așteptată s-a produs. Picătura s-a desprins și a căzut! Spre deosebire de alte experimente similare, de această dată evenimentul a fost surprins în imagini.

Momentul, mult așteptat, al desprinderii picăturii. (Credit: Trinity College, Dublin)

Echipa de cercetători de la Trinity College estimează că picătura lor a avut o vâscozitate de două milioane de ori mai mare decât cea a mierii și de 20 de miliarde de ori mai mare decât cea a apei. Viteza de formare depinde de compoziția picăturii și condițiile de mediu, cum ar fi temperatura și vibrațiile.

În acest videoclip puteți vedea ultimele momente ale experimentului început cu 69 de ani în urmă.

Întrebat despre valoarea științifică a acestei demonstrații, Denis Weaire, unul dintre membri echipei de la Trinity College a spus: ”Curiozitatea este esența științei, iar căderea unei picături alimentează această curiozitate.”

Sursa

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>