Noi 172013
 
reactor logo

In centrul fiecărui atom există o minusculă centrală electrică numită nucleu. Forţe foarte puternice menţin particulele numite protoni şi neutroni strâns legate în interiorul nucleului. In timpul reacţiilor nucleare, nucleele atomice se despart (fisiune) sau se unesc (fuziune), rearanjând forţele dintre particule şi eliberând cantităţi enorme de energie, numită energie nucleară. O centrală nucleară captează energia din reacţiile nucleare controlate într-un reactor, pentru a genera energie electrică.

“1911 Ernest Rutherford, un fizician de origine neozeelandeză, afirmă că fiecare atom conţine un miez mic, dens, numit nucleu.”
“1938    Chimistul german Otto Hahn şi fizicianul austriac Lise Meitner descoperă fisiunea nucleară.
“1939    Fizicianul de origine germană Hans Bethe descoperă faptul că fuziunea nucleară dă energie Soarelui.
“1942 în SUA, Enrico Fermi reuşeşte să realizeze prima reacţie în lant.
“1945 Bombele nucleare distrug oraşele japoneze Hiroshima şi Nagasaki.
“1954 Reactorul Obninsk, din Rusia, este primul reactor care generează curent electric.
“1986 Explozia de la reactorul nuclear de la Cernobâl, Rusia, eliberează nori de material radioactiv.”
“1991 Prima reacţie de fuziune controlată.
“2000 Există 400 de centrale electrice nucleare în întreaga lume.”

Unirea a două nuclee atomice poartă numele de fuziune. Doar elementele uşoare – cele cu puţini protoni şi neutroni în nuclee – pot lua parte la reacţiile de fuziune nucleară. La temperaturi foarte înalte, doi atomi de hidrogen se ciocnesc şi formează un nucleu mai greu de heliu, eliberând energie şi îndepărtând un neutron. Reacţiile de fuziune au loc pe Soare şi pe alte stele.

“Fizicianul de origine italiană Enrico Fermi (1901-1954) a părăsit Italia în anul 1938 pentru a trăi şi a munci în SUA. în 1942, a construit primul reactor nuclear pe un teren de squash părăsit, la Universitatea din Chicago. Folosind acest reactor, Fermi a reuşit să realizeze prima reacţie în lanţ de fisiune nucleară.”

Atunci când se divide nucleul unui atom are loc o reacţie de fisiune. Unele elemente grele au nuclee instabile, care pot fi divizate prin bombardare cu neutroni. Pe măsură ce se desfac nucleele, se eliberează energie şi mai mulţi neutroni, care pot lovi alte nuclee şi, pot declanşa, astfel, o reacţie în lant.
Majoritatea formelor de combustibil nuclear sunt bare din izotopul de uraniu-235, ţinute în carcase din aliaj. Uraniul 235 are 235 protoni şi neutroni în cadrul nucleelor atomilor săi.
nucleu de uraniu
Reactorul de fisiune
Centrul unui reactor de fisiune este reprezentat de un container din otel extrem de dur, numit miez. In interiorul miezului are loc o serie continuă de reacţii nucleare de fisiune, numită reacţie în lanţ, degajându-se astfel o cantitate mare de căldură. Un lichid care circulă, numit lichid de răcire, preia căldura de la miez şi o transportă către generatoarele de abur. Generatoarele de abur folosesc căldura pentru a transforma apa în jeturi de abur de mare presiune. Jeturile de abur pun în funcţiune motoarele turbinelor, care sunt conectate la generatoarele de curent electric.

Pompele pun în mişcare lichidul de răcire în jurul miezului – Conductele duc aburul de mare presiune la turbinele din afara reactorului – Generatoarele de abur duc apa la punctul de fierbere, transformând-o în abur – Două ziduri de beton armat opresc scurgerile de material radioactiv -  Miezul conţine în jur de 4000 de bare din uraniu “

container cu deseuriUn reactor care îşi generează propriul combustibil se numeşte reactor rapid. In timpul reacţiei în lanţ, o parte din uraniu se transformă în plutoniu, care poate fi folosit drept combustibil nuclear.
Deşeurile care provin din folosirea combustibilului nuclear sunt atât de radioactive încât trebuie deversate în largul mării sau îngropate în condiţii de siguranţă. Testarea armelor nucleare şi accidentele petrecute în reactoare pot cauza contaminarea pe termen lung a unei zone prin eliberarea materialului radioactiv în aer.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>