Sep 252013
 
atrasi de muzica

V-ați întrebat vreodată de ce primatele nu au pic de talent muzical în timp oamenii au o vădită înclinație spre muzică? Și nu numai oamenii. Papagalii, păsările mici, elefanții, balenele și chiar liliecii par a avea „ureche muzicală”. De ce? Matz Larsson, doctor în cadrul Spitalului Universitar din Örebro, Suedia, a încercat să răspundă acestei întrebări, studiul său fiind publicat în revista de specialitate Animal Cognition.

În studiul cu pricina, Larsson susține că abilitatea de a mima sau imita lucruri precum muzica sau limbajul sunt rezultatul faptului că mișcările sincronizate fac posibilă perceperea sunetelor din jur într-un mod optimizat.

„Atunci când mai mulți oameni merg împreună, inconștient ei încep să se miște în același ritm. Atunci când pașii noștri se produc simultan, are loc un scurt interval de liniște, un interval în care putem auzi sunetele din mediul înconjurător. Astfel, devine mult mai ușor să auzi un urmăritor sau chiar să porți o discuție”, explică cercetătorul suedez.

De asemenea, acest comportament are tendința de a oferi siguranță, iar asta se observă din producerea de dopamină, „molecula recompensei”. Pe un teritoriu periculos, acest comportament s-a manifestat prin mișcări ritmice, mișcările ce au oferit o relativă siguranță. Extrapolând, oamenii au ajuns apoi la activități complexe ce impuneau sincronizarea: bătăile din palme, bătăile din picioare și strigătele în jurul focului. De aici și până la apariția muzicii și a dansului nu a mai fost decât un pas. Practic, și asta nu e un secret, dopamina se eliberează în momentul în care ascultăm muzică.

Sursa

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>