Iul 272013
 
soareci supusi experimentelor

Un experiment bizar care doreste sa explice fenomenul prin care oamenii isi amintesc trairi sau experiente, s-a realizat de oamenii de stiinta de la MIT, care au implantat o amintire falsa mai multor soareci.

Pentru a studia modul în care amintirile false s-ar putea forma în creierul uman, Susumu Tonagawa, neurocercetător la MIT, a integrat amintiri în creierele șoarecilor manipulând neuronii din hipocampurile acestora, unul câte unul, cu ajutorul optogeneticii.

În experiment, echipa lui Tonagawa a amplasat șoarecii într-o cameră, lăsându-i să o exploreze. În timp ce făceau acest lucru, neuronii implicați în memorare produceau o anumită proteină, esențială în proces. Ziua următoare, aceiași șoareci au fost introduși într-o altă cameră, unde au primit mici șocuri electrice pentru a le integra în sistem un răspuns de teamă.

În același timp, cercetătorii au activat în creierele șoarecilor mecanisme care să le amintească de prima cameră. Astfel, cobaii au învățat să asocieze teama de șocuri electrice cu amintirea primei încăperi.
În ultima parte a experimentului, echipa a plasat șoarecii din nou în prima cameră. Aceștia au înghețat de spaimă, demonstrând un răspuns tipic de frică, deși nu fusesere nici măcar o singură dată electrocutați în acel spațiu.

Deși mai este mult de „săpat”, studiul, descoperirile și implicațiile pe care le ridică vor ajuta la evidențierea modului în care amintiri false complexe, precum abuzul sexual sau răpirile extraterestre, pot apărea la oameni. În plus, mărturiile depuse în instanță ar putea să nu mai fie privite ca dovezi incontestabile.

Sursa

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>