Iul 272013
 
citirea termica
Oamenii de știință au identificat o metodă prin care să poate analiza imaginea în spectru infraroșu a unei fețe și să identifice persoana pe baza „amprentei sale faciale” unice.

Așa cum bine se știe, amprentele degetelor fiecărei persoane sunt unice, chiar și în cazul gemenilor identici, ceea ce le oferă calitatea unor instrumente de identificare foarte utile. Iar amprentele nu reprezintă singurii marker unici – biometrica a avansat în ultimii ani sufficient încât să facă elemente de identificare și din voce, din irisul și retina ochiului, din ADN și chiar din stilul de mers.

Acum, un algoritm dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Jadavpur, din Kolkata, India, au adăugat listei și vasele de sânge faciale. Echipa de specialiși a folosit o cameră cu senzor infraroșu (detecție termică) pentru a citi semnătura termică generată de capilarele care se află chiar sub stratul de piele al feței umane. Capilarele sunt vase de sânge extrem de mici, unele într-atât încât celuele circulă prin ele încolonate una câte una.

Deși structurile circulatorii majore precum arterele tind să pară mai mult sau mai puțin în aceeași dispunere la toate persoanele, capilarele se ramifică din vasele mari în funcție de fiecare caz. Prin urmare, rețeaua de capilare din chipul fiecărui individ este unică.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>