Iul 272013
 
lumina te face mai bun
Se pare că proverbiala opoziție ideologică dintre lumină și întuneric, ca forțe ale binelui, respectiv răului, nu este doar o metaforă. Lumina puternic strălucitoare îi face pe oameni mai cinstiți, mai altruiști și etici, potrivit unui nou studiu.

Experimentele au demonstrat că oamenii care se aflau într-un ambient mai luminos au donat mai mult de dublu pentru o cauză nobilă decât cei aflați într-un mediu cu lumină palidă, cei dintâi fiind per total mai dispuși să îi ajute pe alții decât membrii celuilalt grup.

„Am furnizat prima dovadă experimentală care demonstrează că luminozitatea pare să sporească moralitatea în indivizi, încurajându-i astfel la gesturi nobile, etice”, susțin cercetătorii Universității Naționale Sun Yat-sen, din Taiwan, autori ai studiului.

Oamenii de știință au derulat o serie de experimente cu trei niveluri de luminozitate diferite sub 12, opt și patru surse de lumină fluorescent. Într-un experiment, mai multor bărbați și femei li s-a spus că joacă un joc care implică donarea de bani unui străin care s-ar afla într-o altă cameră. Cei din încăperea cea mai luminoasă au oferit cu aproximativ 15% mai mult decât cei din încăperea luminată moderat și cu circa 30% mai mult decât oamenii din camera cea mai întunecoasă.

Experții au calculat o rată a onestității de 85,2% în cazul oamenilor din camera cu lumină puternică, o rată de 70,4% pentru cei cu luminozitate moderată și de numi 51,9% pentru cei care au luat fost testați în condiții de lumină slabă.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>