Ian 172013
 
Tehnologia digitala a înlocuit-o pe cea analogică în telefonie dar şi în radiodifuziune, teieviziune, fotografie, film şi muzică. Se atestă o tendinţă tot mai mare de a elimina limitele dintre diversele forme de media. Dispozitivele multifunctionale pot fi folosite pentru a da un telefon, a trimite un mesaj, a face fotografii, a înregistra filme scurte, a reproduce muzică, a întocmi o agenda.

Din anii 1990, tehnologia digitala a permis introducerea de noi servicii in telefonia urbană. Acum utilizatorii pot beneficia de conexiune telefonică acces la internet şi teieviziune prin cablu.

De-a lungul sec. XX, telefonul a evoluat de la un privilegiu la un mijloc de comunicare folosit de toată lumea. Sfârşitul sec. XX a fost martorul trecerii de la tehnologia analogică la cea digitală, începutul unei noi ere a telefoniei.

Telefonia digitala interurbană terestră
Terminalele şi centrele de distribute trebuie să fie echipate conform reţelei digitale de telefonie. Actualmente, datele sunt transmise ca pachete, asemenea Internetului. Totuşi, spre deosebire de Internet, reţelele telefonice sunt administrate în centrale şi clienţii sunt taxaţi. Spectrul serviciilor a fost lărgit semnificativ prin tehnologia digitală. Au fost introduse noi servicii: identificarea apelantului, înaintarea
apelurilor, căsuţele vocale, apelurile în aşteptare şi teleconferinţele. Reţelele de telefonie facilitează manevrarea de la distanţă a aparatelor casnice, astfel că proprietarul poate controla de la distanţă un sistem de alarmă cu ajutorul camerelorde supraveghere. Toate acestea, precum şi tehnologiile similare de automatizare, sunt numite „Case inteligente”.

Primeie cabluri peste mare au fost intinse

Primeie cabluri peste mare au fost intinsela mijlocul sec. XX şi completate actualmente
cu conexiuni prin satelit.

Unirea reţelelor
Dezvoltarea reţelelor celularea dus la noi progrese în telefonia interurbană terestră cum ar fi , de exemplu, utilizarea Serviciului de Mesaje Scurte (SMS) şi al căsuţei vocale în cadrul telefoanelor interurbane terestre. De asemenea, tot în cadrul acestui tip de telefonie au fost introduse adaptoarele pentru reţele radio şi multe alte servicii. Utilizarea conexiunilor telefonice drept puncte de acces la Internet a condus la crearea unor capacităţi mai mari de transferare a datelor.
Capacitatea cablurilor de cupru fiind limitată la o anumită performanţă, operatorii serviciilor de telefonie interurbană terestră le-au înlocuit aplicând cabluri cu fibră optică. Pe de altă parte, Internetul constituie un concurentserios pentru telefonie datorită Protocolului Voice over Internet (VoIP). Această tehnologie permite utilizarea Internetului
pentru convorbiri interurbane, prin intermediul unui adaptor. Companiile care fac parte din alte industrii furnizează servicii telefonice, ca de exemplu televiziunea prin cablu. Tehnologia a făcut posibilă asigurarea serviciilor de telefonie şi Internet prin cabluri TV sau reţele de înaltă tensiune. De asemenea, telefonia de bandă largă şi conexiunile de date pot fi stabilite prin tehnologie radio şi prin sateliţi.
Tehnologia Protocolului Voice

Tehnologia Protocolului Voice overInternet transferă conversaţiile şi
imaginea video prin Internet.

UN CRITERIU IMPORTANT în dezvoltarea instrumentelor de telecomunicaţie este aptitudineade a reproduce limbajul şi tonurile. Din punc tde vedere tehnic, este posibilă operarea reţelelor vocale/telefonice la un nivel foarte înalt. Totuşi, pentru a limita cantitatea de date care trebuie transmise, banda de frecvenţă este redusă la cea a limbajului uman, care este între 300 şi 3400 de Hertzi.

Conversia undelor acustice in date digitale

ÎN CAZUL TELEFOANELOR DIGITALE undele acustice sunt analizate şi transpuse într-un semnal digital, în secvenţe de 0 şi 1. Acestea sunt transmise mai departe, ca impulsuri electrice sau ca stări „aprins” sau „stins”, prin cablurile de fibră optică.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>