Ian 132013
 

O societate bazată pe comunicaţii foarte mobile are nevoie de energie universal valabilă. Pentru transportarea ei se foloseşte o gamă largă de dispozitive tehnice.

Energia nu este întotdeauna disponibilă acolo unde este nevoie de ea, prin urmare trebuie transportată. Un astfel de exemplu sunt centralele electrice care produc cantităţi mari de energie menită să alimenteze mai mulţi consumatori. Aceasta poate fi transportată cu uşurinţă prin intermediul liniilor principale de alimentare. Alte tipuri de energie, însă, nu sunt tot atât de uşor de transportat. Pentru a rezolva această problemă, inginerii trebuie să transforme aceste energii într-o formă uşortransportabilă. De exemplu, lumina solară este folosită pentru a descompune apa în oxigen şi hidrogen. Hidrogenul obţinut prin acest procedeu este transportat în containere presurizate, de exemplu către un oraş. Acolo, el poate fi folosit pentru a acţiona bateriile de combustie instalate pe un vehicul. Graţie acestortransformări, energia solară poate fi folosită pentru a pune în funcţiune o maşină.

Rotile dintate pot transporta energia cinetica

Roţile dinţate pot transporta energia cinetică asemenea acestei componente generatoare
imense a centralei electrice.

Transportarea energiei

Pentru a transporta energia electrică, se folosesc fire de cupru sub forma cablurilor de înaltă tensiune. Când electricitatea trece printr-un conductor (în acest caz un fir), rezistenţa conductorului provoacă o pierdere de energie. Firul „foloseşte” electricitatea pentru a transforma o parte din energia electrică în căldură. Pentru a minimize aceste pierderi, energia este supusă transformărilor. Electricitatea de joasă tensiune este transformată în electricitate de înaltă tensiune şi curent mic pentru a putea fi transportată eficient la destinaţia dorită.

Pierderea de energie in timpul transformării

Indiferent de forma sub care este transportată energia, cea de-a doua lege a termodinamicii afirmă că transformările ei implică  aproapeîntotdeauna pierderi. De exemplu, energia cinetică poate fi transportată folosind mecanisme, curele sau lanţuri. In acelaşi timp, o parte din această energie este transformată din cauza frecării în energie termică inutilă. Energia radiaţiei se pierde în timpul disipării; un pendul este încetinit de frecarea cu aerul degajând căldură.

Stocarea energiei

Acumularea energiei se face cu scopul economisirii ei pentru o folosire ulterioara. Electricitatea poate fi stocată prin galvanizareîn baterii şi elemente uscate sau ca sarcină într-un condensator electric. Transformarea în sau din alte forme de energie oferă o multitudine de posibilităţi.

De exemplu, dacă energia este folosită pentru a trage apă cu o pompă,energia potenţială se acumulează sub forma presiunii.

Supraconductorii
Supraconductorii sunt substanţe care nu au rezistenţă electrică. Astfel pot conduce electricitatea fără pierderi de energie. Totuşi, aplicaţiile tehnice ale acestuiprincipiu sunt dificile, pentru ca proprietăţile supraconductorilor se manifestă la temperaturi mult sub zero grade. în plus, producerea aliajelor de supraconductori (cum este niobiu-titan) se face cu costuri destul de ridicate. Supraconductorii sunt folosiţi pentru a construi dispozitive de măsurare ultrasensibile şi carcase fără frecare.

Un oxid compus din ytriu,

Un oxid compus din ytriu, bariu şi cupru devine supraconductorla-183°C.

Elementele uscate şi bateriile

FORMELE UZUALE de stocare a energiei includ bateriile (elemente galvanice) şi elementele uscate. în aceste dispozitive, energia electrică este înmagazinată sub formă chimică. înainte, se foloseau bateri cu cadmiu-nichel, dar acestea sunt interziseîn momentul defaţâîn mai multeţări din cauza componentelor lor nocive pentru mediu.

ACUMULATOARELE REINCARCABILE sunt din ce în ce mai uzitate. Bateriile mcu litiu-ion sunt folosite pentru a alimenta calculatoarele personale portabile (laptopurile) şi telefoanele mobile şi oferă rezultate deosebit de bune. Următoarea generaţie de astfel de dispozitive, bateriile cu litiu, sunt printre cele mai puternice unităţi de stocare a energiei. Bateriile reîncărcabile vor fi realimentate cu, ajutorul unor dispozitive speciale, căci, în caz contrar, se pot supraîncărca, pot lua foe sau chiar exploda.

baterie

CAPACITATEA: cu un potential operational de 15 volţi, un element cu o capacitate de 4000 mA/h poate alimenta un dispozitiv de 60 de waţi timp de o oră.
TEHNOLOGIA BATERIILOR se îmbunătăţeşte constant pentru a mări capacitatea de acumulare a energiei.
Bateriile AA pot stoca o cantitate limitată de energie.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>