Oct 282013
 

Diagramele timp-temperatura-transformare

curba de racire a epruveteiO diagrama timp-temperatura-transformare (TTT) descrie descompunerea austenitei (dupa o incalzire prealabila) si structura generata de aceasta.
In vederea construirii unei diagrame TTT pentru o racire continua, se vor utiliza epruvete rotunde care se vor incalzi la temperatura de austenitizare intr-un dilatometru. Epruvetele sunt mentinute la aceasta temperatura pentru un timp dat, dupa care sunt racite pana la o anumita temperatura. Din curba de racire a epruvetei din dilatometru se poate ridica si o diagrama temperatura-timp, in care axa timp este logaritmica.

Curba de racire a epruvetei din dilatometru, pentru un otel aliat cu 0,25 % C, 1,4 % Cr, 0,5 % Mo si 0,25 %V. Viteza de incalzire si cea de racire sunt egale cu 4K/min.

Daca temperaturile de transformare sunt introduse in aceasta diagrama, se va obtine o curba caracteristica de racire, avand informatii suplimentare despre compozitia structurii si despre duritatea la temperatura curba tem-timpambianta. In timpul racirii continue a austenitei si trecand de temperatura critica Ar3, se va forma ferita. Continuand racirea se ajunge la linia Ar1 (punctul Ar1a) la care formarea feritei este completa (55%). La acest punct incepe formarea perlitei. Aceasta dureaza pana la atingerea punctului Ar1e cand transformarea inceteaza Structura materialului contine acum 55 % ferita si 45 % perlita.
O astfel de curba de racire se poate ridica pentru o singura viteza de racire. Pentru viteze superioare de racire curba se va viteza de racire deplasa catre stanga.
In aceste cazuri, se pot evidentia si alte structuri pe langa ferita si perlita, precum bainita si/sau martensita. In ceea ce priveste vitezele de racire, toate racirile sunt continue.

Graficul timp-temperatura-transformare continue
Ridicarea unui grafic TTT pentru otelul 25CrMo4
grafic TTT pentru otelul 25CrMo4

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>