Sep 252013
 
luna

Un studiu recent, întreprins de cercetătorii de la Institutul Carnegie pentru Științe din Washington D.C., Statele Unite ale Americii, susține că luna s-a format mai târziu decât s-a crezut până în prezent, vârsta acesteia fiind cu circa 100 de milioane de ani mai mică.

Cea mai cunoscută teorie cu privire la formarea singurului satelit natural al Terrei, Luna, spune că aceasta a luat naștere acum circa 4,56 de miliarde ani, atunci când o planetă misterioasă, comparabilă ca dimensiuni cu planeta Marte, s-a izbit de Terra primordială aruncând în spațiul cosmic o cantitate uriașă de materie incandescentă. Din această materie, ulterior, Luna avea să ia naștere. O nouă analiză a rocilor lunare sugerează însă o cu totul altă perioadă de timp, mai precis 4,4 – 4,45 miliarde de ani.

Oamenii de știință au reușit să stabilească vârsta sistemului nostru solar cu o destul de mare precizie (4,568 de miliarde de ani) și au putut identifica perioada în care s-au format corpurile cerești de mici dimensiuni(asteroizii, spre exemplu), dat fiind faptul că acestea s-au răcit cu mult mai repede decât planetele. În fapt, foarte puține lucruri ne sunt cunoscute din momentul în care planetele din sistemul nostru solar, inclusiv Terra, se aflau în stare lichidă.

Sursa

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>